НОВИНИ

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите

11/05/23

Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца, писателя, общественика и първия директор на Българското национално радио Сирак Скитник.

През 2023 г. се навършват 140 години от рождението и 80 години от смъртта на Сирак Скитник. По този повод Държавният културен институт към МВнР и Българското национално радио съвместно създадоха специален виртуален разказ. Творческото видео е поредната инициатива, с която се отбелязват подобаващо годишнините, чието честване е под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Сирак Скитник е една от най-ярките фигури в междувоенното българско изкуство и създаването на виртуален разказ за него е повод за публичност и преоткриване на неговата личност, творчество и приноса му към българската култура. Виртуалният разказ се планира да бъде разпространен и сред българските задгранични представителства и по този начин да послужи за развитието на дейности, свързани с публични събития и  културната дипломация. Във видеото са използвани архивни и снимкови материали, предоставени от БНР, Художествената галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, авторски текст от д-р Пламен Петров – директор на Художествената галерия в Казанлък. Включени са кадри от филма „Сирак Скитник“ от 1991 година с автор и режисьор Владимир Ангелов и оператор Ярослав Ячев. Видеото е заснето и монтирано от Цветан Игнатовски.

С виртуалния разказ за Сирак Скитник Държавният културен институт и Българското национално радио се включват в богатата програма по повод „Европейската нощ на музеите – София 2023“, организирана от Френския културен институт в България в партньорство с Министурството на културата и Столична община. Събитието ще се сътои на 13 май и в него ще вземат участие повече от 50 музея и галерии с изложби, концерти, работилници, филми, организирани турове с гид и др.

Видеото за Сирак Скитник е качено на официалната YouTube страница на ДКИ и може да бъде гледано от следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=fIgGxTYDBAg

Ключови думи БНР, Сирак Скитник