НОВИНИ

ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВА КНИГА НА ПРОФ. КИРИЛ ТОПАЛОВ ПО ПРОГРАМА „ПИШЕЩИТЕ ДИПЛОМАТИ“

03/05/23

На 9 май в Софийска градска художествена галерия от 18.30  ще се представи новата книга „Живот по неизбежност“ с автор проф. Кирил Топалов – университетски преподавател,  общественик и посланик на България в Гърция (1998 – 2002 г.) и Ватикана и Малтийския орден (2013 - 2019 г.). 

Той „подрежда“ текста си изцяло в не много обичайния жанр на мемоарния роман, в който навсякъде и едновременно – иронично и по-често самоиронично – ще е и разказвачът, и главният, и потърпевшият герой, затова и в трите си ипостаса ще се явява все в трето лице. „Защо самоиронично? Защото авторът помни просвещенската максима на един велик европеец, според която постоянната сериозност е най-сигурният белег на посредственост. Някой от вас ще го ожали, друг ще го проклина, нали още преди два века и нещо дядо ни Софроний е казал в тъжно-веселото си „Житие и страдание“: „Понеже то ест вещ природна – учен человек ученаго люби, и прост простаго, и пиян пиянаго“. Запомнете го и вие, а ако някой път ви се случи да кажете или направите подобно на автора някоя глупост, се утешавайте с прочутата мъдра мисъл на Оскар Уайлд, че глупости говорят и правят умните хора, а за останалите това е ежедневие. И накрая – защо живот по неизбежност? Защото ако беше избежим, щяхме да сме си избрали по-добър. А защо говорим за него? Защото на много от младите граждани  родителите казват, че не е бил по неизбежност, за да не ги били обременявали. Така им обещават да преживеят речения живот отново и пак лично и трагично. Според едната от перспективите  –  в по-близко или малко по-далечно бъдеще. Според другата, ако се гледало какви се вършат в момента наоколо  –  още днес-утре.“ – посочва авторът Кирил Топалов.

Събитието се реализира съвместно между Държавен културен институт към министъра на външните работи,  Софийска градска художествена галерия и издателство „Бард“.