НОВИНИ

9 МАЙ - ЕВРОПА ЧЕТЕ EUROPE READS

02/05/23

По повод Денят на  Европа 9 май в Чешкия център в София  ще се проведе публично литературно събитие под името „Европа чете“.  Под формата на поетично четене ще вземат участие писатели от няколко европейски държави.

Главен организатор на тази инициатива  е Чешкият център, в сътрудничеството с културните институти  - Испански институт „Сервантес“, португалски институт „Камойш“, Унгарски институт „Лист“, Полски институт, посолствата на Украйна, Словакия, Гърция, Румъния, както и с участието на Държавен културен институт и Министерството на културата на  Република  България – всички членове в клъстърната мрежа на EUNIC в София.

В съгласуваност с Държавния културен институт в поетичното четене се включва български писател – Антон Баев, който е автор  на шест стихосбирки, един роман и книга с литературно-философски фрагменти.

Събитието цели да обедини както европейската писателска общност, така и гостите чрез силата на словото. Денят на Европа е повод да си припомним, че всички ние като граждани на държави в Европейския съюз сме по-силни заедно, а поезията и думите умело насърчават проявата на нашите културни различия, но и етнокултурна идентичност, чрез които се укрепва европейската солидарност и единение.