НОВИНИ

Активиране на партньорство с Национален дарителски фонд „13 века България“

26/04/23

В гр. Самоков, в един от обектите на Национален дарителски фонд (НДФ) „13 века България“  - Сарафската къща се подписа договор за продължаване на сътрудничество между Държавен културен институт (ДКИ) към министъра на външните работи и Фонда. Двете директорки Снежана Йовева и Бисера Йосифова с увереност препотвърдиха необходимостта от активиране на това ползотворно сътрудничество.

В следващите три години двете институции ще продължат да си сътрудничат по значими инициативи в областта на културата и по проекти, които сближават и популяризират културно-историческото наследство в европейски и регионален обхват.

„Днес ние преподписваме договор за сътрудничество точно тук - в Сарафската къща, защото от днес започва и специализиран творчески пленер на участници плакатисти в проект, по който работи ДКИ съвместно с Международното триенале на сценичния плакат, свързан най-общо казано със съвременното измерение на съхранената локална памет за българските евреи, а тук в Самоков има много какво да се почерпи като информация и знание“, уточни директорът на ДКИ Снежана Йовева. „Проектите, които Държавният културен институт реализира, могат да се популяризират през механизмите на Фонда, както и през Историческия музей – Самоков“, посочи Йосифова.

На срещата присъства и д-р Веселин Хаджиангелов, директор на Историческия музей в Самоков, както и художниците, участници в инициативата „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия, в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“ – част от Националния план за противодействие на антисемитизма, която се провежда в града.

Ключови думи Фонд "13 века България"