НОВИНИ

Фототипна изложба за известния босненски писател Исак Самоковлия ще бъде представена в Самоков

18/04/23

Историческият музей в Самоков, Посолството на Република България в Босна и Херцеговина и Държавният културен институт към Министъра на външните работи ви канят на документалната фототипна изложба, посветена на личността на лекаря и писател Исак Самоковлия. Изложбата ще бъде открита на 24 април от 17:30 ч. в изложбената зала на Историческия музей в Самоков и ще остане там до 20 май 2023 г.

Исак Самоковлия е един от най-известните босненски писатели. Неговият стил на писане го превръща във вторият най-голям разказвач на Босна и Херцеговина след Иво Андрич. Потеклото му е от Самоков и от там идва и  фамилното му име. Исак Самоковлия е роден на 3 септември 1889 г. в Горажде, в семейство на сефарадски евреи, по време на австро-унгарската окупация на Босна и Херцеговина. Родителите на Исак Самоковлия, Моша и Рифко, имали освен Исак трима сина и една дъщеря. Исак е кръстен на дядо си Исак бен Моше, който е бил търговец по професия. Предците на Исак Самоковлия, подобно на други евреи, са изгонени от Испания през 1492 г. с едикт на испанския крал Фердинанд II и кралица Изабела. В търсене на ново място за живеене те пътуват през Мароко, Алжир, Тунис, Либия, Египет, Сирия, Турция и Гърция, чак до България, където спират в българския град Самоков.

Носталгията, с която Исак Самоковлия описва мястото, което неговите роднини са напуснали, го прави изключително близък до душите на неговите читатели. Той пише за богатството, за бедността, пише за хората, които се опитват да оцеляват в трудния си житейски път, за тези, които не знаят началото, нито края на своето благополучие. Голяма част от вниманието на Самоковлия в неговите разкази е към човека като същество, което е родено в самота и достигащо до своите победи отново в самота. Неговият сборник "Хамалинът Самуел" съдържа едни от най-добрите му разкази.

Изложбата за първи път ще представи в България любопитния житейски път на този голям писател, създавайки културен мост между двете държави. Тя е дело на Музея на литературата и сценичните изкуства на Босна и Херцеговина и се осъществява със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи и посолството на Република България в Босна и Херцеговина.

Представянето на документалната фототипна изложба за Исак Самоковлия е част от инициативите във връзка с отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Ключови думи Исак Самоковлия