НОВИНИ

В навечерието на Великден - "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите" се откриха в Асеновград

13/04/23

На 12 април, по покана и инициатива на Историческия музей в Асеновград се откри мобилната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите в пространството на Старинното училище „Свети Георги”. Експозицията, реализирана от екип изследователи от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и Държавния културен институт към Министерството на външните работи, гостува и  по един важен повод – отбелязването на  940-годишнината от основаването на Бачковския манастир, в който се съхранява чудотворна икона на св. Богородица.

 Обителта, която великият доместик на Запада Григорий Бакуриани създава през 1083 г. векове наред е била крепост, сакрум и хоризонт за града и неговия регион и като такава е влияела на неговото социално-икономическо, духовно и културно развитие.

„Изложбата се радва на интерес от своите ценители в различни градове на Балканите, у нас и по света, тя е важен инструмент за културна дипломация от програмата на Института и показва ролята на православието в нашите региони“, изтъкна на откриването директора на ДКИ Снежна Йовева-Димитрова. Проф. Вася Велинова директор на Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев” представи проекта на изложбата и нейния принос в науката и акцентира върху трите чудотворни икони от асеновградския регион - „Св. Богородица Влахерниотиса”, иконата „Св. Богородица” (Елеуса) от храм „Св. Богородица - Благовещение” и „Св. Богородица” (Златна ябълка) от „Св. Богородица - Успение ” в кв. Горни Воден. Само този факт е показателен за мощното духовно влияние и на Бачковския манастир в региона.

 Официални гости бяха д-р Христо Грудев, кмет на Асеновград, инж. Петър Петров, заместник-кмет, Иван Дуков, директор на музея, Мина Христемова, уредник в Исторически музей и главен координтор на изложбата, проф. Вася Велинова, Снежана Йовева-Димитрова, директор на ДКИ, духовници от региона, медии и гости на Асеновград.

На 24 пана са представени църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи, като увлекателният разказ е съпроводен с фотоси. В този наратив присъства кратка историческа справка за всяка обител, данни за обвеяните с ореола на чудотворност икони и свети мощи, както и за обичаите и празниците, чрез които са почитани, а и разчитане на феномена на осезаемото божествено откровение в източното православие - иконата.

Специални гости на събитието бяха хор „Свето Благовещение” към храм „Св. Иван Рилски”, които със своите песнопения допринесоха на посетителите да съпреживеят мистичния свят на чудотворната икона и ги доближиха до деня на светлото Възкресение Христово.