НОВИНИ

Изложбата "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите" ще бъде открита в Асеновград

10/04/23

Историческия музей в Асеновград има удоволствието да Ви покани на откриването на мобилната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите”, което ще се състои на 12 април 2023 г. (сряда) от 17 часа в Старинно училище „Свети Георги”. Експозицията гостува по повод 940-годишнината от основаването на Бачковския манастир. Обителта, която великият доместик на Запада Григорий Бакуриани създава през 1083 г. векове наред е била крепост, сакрум и хоризонт за града и неговия регион и като такава е влияела на неговото социално-икономическо, духовно и културно развитие.

Изгражданият през столетията архитектурен комплекс, стенописите, иконите, църковната утвар, богатата сбирка от ръкописи и старопечатни книги са резултат от взаимодействието на Бачковския манастир с културните и монашески центрове на Балканите. Под тяхно влияние той изгражда система от сакрални топоси и култ към светци, чудотворни икони и мощи, която го превръща в мощен поклоннически център.

Манастирът дължи тази своя слава най-вече на иконата „Света Богородица Влахерниотиса”. Както в миналото, така и сега, хиляди вярващи идват тук от близо и далече, за да отправят към нея своите молби и надежди за чудотворна помощ и изцеление. Това провокира желанието на Исторически музей – Асеновград да отбележи знаменателната годишнина от създаването на манастира именно с изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите”. Тя е визуален проект, реализиран от изследователи от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Държавен културен институт към МВнР.

На 24 пана са представени църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи, като увлекателният разказ е съпроводен с фотоси, предоставени от игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастири. В този наратив присъства кратка историческа справка за всяка обител, данни за обвеяните с ореола на чудотворност икони и свети мощи, както и за обичаите и празниците, чрез които са почитани. Трябва да отбележим, че от десетте представени чудотворни икони три са от нашия регион. Освен споменатата „Св. Богородица Влахерниотиса”, тук ще видите иконата „Св. Богородица” (Елеуса) от храм „Св. Богородица - Благовещение” – Асеновград, както и „Св. Богородица” (Златна ябълка) от „Св. Богородица - Успение ” в кв. Горни Воден. Само този факт е показателен за мощното духовно влияние на Бачковския манастир в нашия регион.

Посетителите ще оценят още едно изключително достойнство на тази изложба – тя е придружена с двуезичен каталог. Освен подробна информация за всички включени в паната икони и свети мощи, в него в исторически план се разглежда феноменът на това осезаемо божествено откровение в източното православие - иконата.

Изложбата вече е срещнала своите ценители в различни градове на Балканите, Европа и Африка. В Асеновград ще бъде представена от своите автори от Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев” проф. Аксиния Джурова и Вася Велинова, както и от директора на Държавния културен институт към МВнР г-жа Снежана Йовева-Димитрова.

Специални гости на събитието ще са членове от хор „Свето Благовещение” към храм „Св. Иван Рилски”, които със своите песнопения ще ни помогнат да съпреживеем мистичния свят на чудотворната икона и ще ни доближат до деня на светлото Възкресение Христово.