НОВИНИ

Мобилна изложба на ДКИ „България от птичи поглед“ бе представена в Дания по случай Националния празник на България

03/03/23

С класически концерт с участието на българските музикантки Йоанна Каменарска (цигулка) и Надя Димитров (пиано) бе отбелязан Националния празник на Република България в Копенхаген. Събитието се проведе на 02 март 2023 г. в концертната зала на Италианския културен институт. Празникът бе уважен от над 100 официални гости, сред които представители на датското външно министерство, дипломатическия корпус и българските образователните и културни организации в страната.

В своето слово посланик Стоев приветства гостите и ги покани да закачат специално приготвената за всеки мартеница като символ на пролетта и надеждата за мир и благоденствие.

Двете музикантки, живеещи и творящи в Германия, изпълниха композиции от Панчо Владигеров, Крум Табаков и Петър Христосков и чрез своя талант и емоция открехнаха вратите за гостите към необятния свят на българската музика и култура.

След концерта гостите на събитието имаха възможността да се насладят на чаша българско вино и да разгледат и специалната фотографска изложба „България от птичи поглед“, подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи. 

Концертът бе реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Ключови думи Копенхаген, 3 март 2023