НОВИНИ

ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА "ДИПЛОМАЦИЯ И ИЗКУСТВО" ГОСТУВА ЗА 3 МАРТ НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР В СКОПИЕ

27/02/23

Представителната изложба с картини от Художествения фонд на Министерство на външните работи „Дипломация и изкуство“ беше открита в новото пространство на Българския културно-информационен център в Скопие, по повод отбелязването на  145-та годишнина от Освобождението от османско владичество и Национален празник на България – 3-ти март. На откриването присъстваха посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, Михаил Артемонцев - експерт в ДКИ и куратор на изложбата, гости, журналисти и ценители.

Министерството на външните работи на България в продължение на десетилетия създава забележителен по обем и по художествени качества фонд от произведения на изящните изкуства. Само в сградата на министерството в София тази колекция наброява над 400 творби, а в българските мисии зад граница са експонирани близо 2000.

Настоящата изложба ,,Дипломация и изкуство“ е организирана от Държавния културен институт към министъра на външните работи и представя 22 живописни работи на утвърдени български художници от следвоенния период, успели да съхранят постиженията в областта на изобразителното изкуство от предните поколения артисти, добавяйки своите творчески търсения. Представени са автори, творили през 40-те и 50-те години – Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, следвани от тези, творили през 60-те – Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев. Преобладават живописни платна, пейзажи. Това може да се обясни със специфичната функция на художествения фонд – да създава естетическа атмосфера в служебните и официалните помещения на министерството и на задграничните мисии. Едновременно с това като се проследи развитието на художествената изразност през годините, ще открием и новите тенденции от 70-те и 80-те години в изкуството на следващите поколения. Те са свързани с опростяване на художествения образ, изграждане на национален стил с оригинални пластични тълкувания, нова вещественост, поява на асоциативна живопис, монохромна образност и т.н. Тук са представени Найден Петков, Андрей Лекарски, Георги Божилов, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, следвани от Георги Баев, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев.

Списъкът на представените в изложбата автори завършва със съвременния артист Алцек Мишев. Неговата миниатюра върху дъска пресъздава акцията му ,,Преплуване през Атлантика“  /1979 – 1982г./, където Мишев „прекосява“ Атлантическия океан, плувайки десетки километри на ден в басейна на презокеанския лайнер ,,Куин Елизабет – 2“.

Тази експозиция е продължение на първоначалната изложба от 2019 година - "Дипломация и изкуство", посветена на 140 години от създаването на Българската дипломатическа служба, която при голям успех бе представена в редица национални и регионални музеи и галерии – София, Русе, Кюстендил, Благоевград, Велико Търново, Казанлък. През 2022 година изложбата беше представена успешно в Националния музей на Черна гора, гр. Цетине, в Музея на литературата и театралното изкуство в Сараево и в Националната галерия, Чифте хамам, в Скопие.

 Изложбата се реализира в партньорство между Държавния културен институт към министъра на външните работи и Българския културно-информационен център в Скопие, с медийното съдействие на Българска телеграфна агенция.

Каталогът към изложбата, която ще остане в Скопие до 23 май, може да бъде разгледан тук.