НОВИНИ

Участие на банер от изложбата „Посланията на кирилицата” в посрещането на полярния ни кораб в Аржентина

09/02/23

Полярният ни кораб "Св.Св. Кирил и Методий" беше посрещнат изключително тържествено на 3 февруари във военното пристанище на Мар Дел Плата, Аржентина. Корабът „Св.св. Кирил и Методий“ е част от 31-ата Българска антарктическа експедиция, която реализира първото в историята на страната ни плаване на български научно-изследователски кораб до Антарктида.

По време на организираната официална пресконференция на 4 февруари във връзка с преминаването на българския научно-изследователски кораб през Аржентина, на която участваха посланик Михайлов, г-н Гилермо Монтенегро- кмет на гр. Мар дел Плата и контраадмирал Медникаров, важен акцент  от събитието беше банер с лика на светите братя Кирил и Методий от пътуващата изложба на ДКИ „Посланията на кирилицата“.

Изложбата на ДКИ „Посланията на кирилицата” с автор проф. Аксиния Джурова и отпечатано към нея книжно издание на пет езика предлагат задълбочен поглед към върховия принос на кирилското писмо за  разнообразното и многопластово културно наследство на Стария континент. За културната идентичност на Европа, която винаги е била над политиката и икономиката, влизането на България в Европейския съюз с нейните кирилски букви е акт, съпоставим със съдбоносните събития, станали преди повече от 1000 години на континента. Появата и утвърждаването през IX в. в рамките на младото Българско царство на новата славянска азбука – кирилицата и създаването на национална книжнина на славянски, респективно, старобългарски език, носи многозначни послания, в основата на които стои съдбоносната идея за равнопоставеност с останалите народи.