НОВИНИ

ИЗЛОЖБА С ПЛАКАТИ НА ТЕМА СЪЖИТЕЛСТВО Е ЕКСПОНИРАНА В МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

23/01/23

Изложба с български и чуждестранни плакати под надслов „Съжителство“ е подредена в Министерството на външните работи по повод Международния ден за възпоменание на Холокоста – 27 януари.  

СЪЖИТЕЛСТВО – без насилие, без език на омразата, без посегателство върху човешкото достойнство е темата на творбите, специално подбрани от фонда на Международното триенале на сценичния плакат в София. Изложбата е част от пътуващите експозиции на Държавния културен институт към министъра на външните работи. 

През 2001 година Божидар Икономов по покана на Йерусалимския музей за съвременно социо-политическо изкуство създава своя забележителен плакат COEXISTENCE, който продължава да пътува по цял свят. Днес, 22 години по-късно, Триеналето дава нов живот на темата, поставяйки я във фокуса на публичното внимание с желанието през нея да бъдат осмислени универсални и актуални послания. Мотото на десетото издание Силата на плаката е благодатна възможност за подбор на плакати, които визуализират нетърпимостта към насилието във всичките му форми и разновидности, към омразата и нейния език. Експозицията  е израз на гражданска, творческа реакция срещу агресията, антисемитизма и срещу редица предразсъдъци, трупани с години. Това са плакати, които убедително лансират идеята за толерантност, съвместно съществуване, зачитане на човешките права, отговорност към света и околната среда.

Държавният културен институт включва изложбата в програмата, с която отбелязва Международния ден за възпоменание на Холокоста – 27 януари. Антисемитизмът и Холокостът е най-драстичното проявление на нетолерантността, а тази колекция от плакати със силни и знакови послания прокарва ясна линия на осмисляне на всяко посегателство върху човешките права, правото на глас и съпротива срещу насилието. Към темата препращат  произведенията на прочути художници като Холгер Матис и Лекс Древински или театралният плакат на Гите Кат. Войната в Украйна също  е провокирала авторските позиции на Мила Лозанова и Георги Янков, чиито работи, заедно с останалите антивоенни плакати, убедително утвърждават правото на живот.

Изложбата може да бъде разгледана до края на февруари, след предварително записване за осигуряване на достъп на тел. 02/903 06 41.