НОВИНИ

Паметна плоча на бележития български скулптор Атанас Качамаков и неговата съпруга Александра в САЩ

10/01/23

На 19.12.2022 г. генералното консулство на България в Лос Анджелис постави паметна плоча на бележития и талантлив скулптор Атанас Качамаков и неговата съпруга Александра в университета „Ла Сиера“ (La Sierra University), в Ривърсайд. Семейство Качамакови са дарили половината част от своето имущество на този университет, а той от своя страна предоставя стипендия с тяхното име на изявени студенти.

Атанас Качамаков (1898 – 1988) е български скулптор, който сбъдва американската мечта с успешна кариера в САЩ. Той е роден в китния град Лясковец и учи скулптура в Художествената академия в София. Със съпругата си Александра, художник-керамик, заминава за Париж, а през 1924 – за Ню Йорк. Там с творбата си „Индианка с дете“ участва в престижна изложба и печели първа награда. След 1930 г. работи като скулптор за големи кинопродукции в Лос Анжелис. Създава ателието си в Палм Спрингс, където живее до края на живота си. Той има свои изложби в Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Сан Франциско. В началото на 80-те години на XX в. посещава България и представя самостоятелна изложба в Националната галерия, София, а произведенията, показани в нея, дарява на родния Лясковец.

Романът “Добри”, който генералното консулство подарява на всяко българско училище от консулския окръг на мисията, е създаден по живота на Атанас Качамаков и е с негови илюстрации. Той е от канадски автор и се е превърнал в любимо четиво на американските младежи, преиздаван неколкократно в САЩ. Благодарение на НДФ „13 века България“ романът е преведен и издаден на български език.

По време на събитието генералният консул Бойко Христов и ръководството на   факултета по „Изкуства и дизайн“ на университета „Ла Сиера“ договориха реализирането на различни съвместни инициативи като изложби на български художници в тяхната галерия, съответно и американски изложби в България и др. идеи.

През 2021 година със съдействието на Държавния културен институт и НДФ „13 века България“  в представителните пространства на МВнР беше представена изложбата „Хлябът“ с 30 рисунки на Атанас Качамаков от цикъла „Нашият хляб насъщен“, които са естествено продължение на романът „Добри“.

Ключови думи Атанас Качамаков, САЩ