СЪЖИТЕЛСТВО

СЪЖИТЕЛСТВО

СЪЖИТЕЛСТВО – без насилие, без език на омразата, без посегателство върху човешкото достойнство е темата на творбите, специално подбрани от фонда на Международното триенале на сценичния плакат в София. Изложбата е част от пътуващите експозиции на Държавния културен институт към министъра на външните работи. 
През 2001 година Божидар Икономов по покана на Йерусалимския музей за съвременно социо-политическо изкуство създава своя забележителен плакат COEXISTENCE, който продължава да пътува по цял свят. Днес, 22 години по-късно, Триеналето дава нов живот на темата, поставяйки я във фокуса на публичното внимание с желанието през нея да бъдат осмислени универсални и актуални послания. Мотото на десетото издание Силата на плаката е благодатна възможност за подбор на плакати, които визуализират нетърпимостта към насилието във всичките му форми и разновидности, към омразата и нейния език. Експозицията  е израз на гражданска, творческа реакция срещу агресията, антисемитизма и срещу редица предразсъдъци, трупани с години. Това са плакати, които убедително лансират идеята за толерантност, съвместно съществуване, зачитане на човешките права, отговорност към света и околната среда.
Държавният културен институт включва изложбата в програмата през 2023 година по повод Международния ден за възпоменание на Холокоста – 27 януари. Антисемитизмът и Холокостът е най-драстичното проявление на нетолерантността, а тази колекция от плакати със силни и знакови послания прокарва ясна линия на осмисляне на всяко посегателство върху човешките права,  правото на глас и съпротива срещу насилието. Към темата препращат  произведенията на прочути художници като Холгер Матис и Лекс Древински или театралният плакат на Гите Кат. Войната в Украйна също  е провокирала авторските позиции на Мила Лозанова и Георги Янков, чиито работи, заедно с останалите антивоенни плакати, убедително утвърждават правото на живот.
Изложбата е съставена от 25 броя плакати с размери 100 х 70 см.