МОРЕ ОТ ЦВЕТОВЕ ИЛИ ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВИДИМОТО

МОРЕ ОТ ЦВЕТОВЕ ИЛИ ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВИДИМОТО

Море от цветове или тайният живот на видимото” е авторска селекция от 18 голямо-форматни фотографии на Вихра Велкова, посветена на темата за морето. Тя представя един минималистичен и нестандартен поглед върху красотата на зобикалящия ни свят в цветовете, линиите и текстурите на обектите, уловени от обектива й на художник-фотограф. На пръв поглед фотографиите на Вихра Велкова наподобяват на пъстри модернистични картини, всъщност запечатват елементи и детайли, форми и контрасти, които реално са навсякъде около нас, но в забързания ход на ежедневието ние не ги забелязваме, не регистрираме посланията, които те носят. А фотографиите са свидетелство за преходността на всичко, което сме създали вчера, знаци от днес, които ще ни накарат да се замислим за утре. Изложбата на Вихра Велкова ни дарява с усет за съзерцание, изкушава ни да погледнем през различни портали към чудновати светове.

Опасен е чарът на изкуствоведския поглед, а окото на фотографа е необуздано в интуицията си! Дори и да иска да разграничи изкуствоведското от фотографското, Вихра непрестанно открива в ежедневните краски образи и живописни композиции, вдъхващи спомени за трептящите водни отражения на Клод Моне, приказните фигури на Хуан Миро и сюрреалистичните микросветове на Паул Клее, преплетени с динамичните абстракции на Джаксън Полък, вихровението от цветове на Герхард Рихтер, стигайки до изненадващи колажи и минималистични фигурални и цветови съчетания, които пленяват с хармонията на случайността.

А следващия път, когато се разхождате по брега на морето, по пристанището с ръждясалите лодки с олющени цветове, когато гледате отраженията на залеза в морето, градските напукани фасади, или пък разпокъсаните следи от отминали събития по старите врати…, не пропускайте да се вгледате, да видите и да се превърнете в художник. Защото именно това е тайната на художественото намерение…

 

 

За авторката:

Вихра Велкова работи  в областта на абстрактната фотография и минималистичната естетика, като начин на творческо изразяване. Авторката е изкуствовед по образование. По-късно завършва и пространствен дизайн. С фотография се занимава повече от 20 години.

Да съумееш да обозреш тайния живот на видимото, скритите послания на ежедневните багри, да уловиш следите на времето в най-очарователната им фаза, да се вгледаш в миниатюрния детайл, криещ картинен сюжет, да съзреш находка в отломката, да се усмихнеш на света, който те чака… Да, Вихра запечатва именно образите, които я предизвикват и вдъхновяват за претворение!