АРОМАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ

АРОМАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ

В ТЪРСЕНЕ НА АРОМАТНИТЕ ПОЛЕТА

За изложбата:

Бледо-лилавата ароматна красота на лавандуловите полета завладява Красимир Матаров и той се впуска в няколкогодишно търсене на тези картини из цяла България, заедно със своя колега Руслан Асанов. Тогава насажденията не са отбелязани на географските карти, няма упътващи табели, а тези който вече са намерили моретата от лавандулови емоции, ревниво пазят тайната. Затова и фотографите пътуват дълго, разговарят със запознати, преследват лилавите и розови видения край пътя, а сетне неуморно очакват правилния момент за идеалния кадър. Днес сгушените малки лавандулови ниви са се превърнали в безкрайни полета на една бързо развиваща се индустрия за България и привличат хиляди туристи всяка година, които искат да погледнат, докоснат, вдъхнат аромата и да заснемат деликатните лилави растения.

А Розовата долина край Казанлък е дома на величествената и неповторима българска роза, чието отглеждане и преработване в розово масло са вековна традиция в България. Розите, а също и обичаите около тях, са се превърнали в сърцето на този български край и повод за гордост на цялата нация.

Нека заедно се потопим в магията на омайните български лавандула и роза през погледа на талантливите фотографи.

За авторите:

Красимир Матаров е професионален фотограф, родом от Благоевград и работещ в София, България. Талантливият творец намира фокус на вдъхновението си в пейзажната и макро фотография. Участва в майсторски класовете на Световната Фотографска организация и често е канен за жури в международни фотоконкурси. Творческият поглед на Красимир е признат чрез десетките награди от национални и международни конкурси. Победител е в конкурса на Sony за 2013 г., в категорията „Природа и диви животни”. Според сайта Topteny.com – Красимир е сред 10-те най-добри макро фотографи в света. Има няколко самостоятелни и участия в многобройни общи изложби.

Красимир споделя своя професионален опит чрез преподаване – 7 години води уроци по фотография в училища, а също и курсове за начинаещи и напреднали по фотография и Photoshop. Красимир организира и провежда също пейзажни и макро семинари, работилници и майсторски класове. Особено увлекателни са фототуровете и фотоприключенията, на които Красимир отвежда почитателите на фотографското изкуство на живописни локации за снимки.

„Фотографията ми дава възможност да се слея с природата, да общувам с нея и да покажа частица от този диалог в кадрите си.“

Руслан Асанов намира вдъхновение в пейзажната и астрофотографията. Руслан е носител на редица престижни награди за фотография, сред които Sauod Al-Thani през 2015 с изложба в Доха, Катар, а негова фотография е включена в 100те най-добри снимки на годината на международния конкурс „35 Awards“ 2016, участвал е в обща изложба в Москва, Русия.

Съвместно с Красимир Матарев и провеждат фото пътешествия из цяла България, за да споделят красотата на страната и майсторския си опит с бъдещи фотографи. Съвместният им проект може да бъде разгледан на www.europhototour.com

Изложбата е подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи

Фотографии: Красимир Матаров, Руслан Асанов

Текст: Ина Герджикова

2017 г.