Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Хърватия

Актуализирано на 15.06.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

I. Ограничителни мерки за влизане спрямо български граждани

За влизане и престой в страната, считано от 1 юни т.г. българските граждани се нуждаят от един от следните документи:

- негативен PCR тест, чиято проба е взета не по-рано от 72 часа преди влизане в страната;
- бърз антигенен тест, направен не по-рано от 48 часа преди влизане в страната;
- документ за ваксинация. Допуска се влизане и само с една поставена доза ваксина срещу COVID-19. За  Pfizer, Moderna  или Gamaleya в Хърватия може да се влезе между 22-рия и 42-рия ден от първата доза, а за AstraZeneca - между 22-рия и 54-я ден от поставяне на първата доза. В случаи, когато са поставени 2 дози (или една на  Johnson and Johnson) трябва да са изминали 14 дни от поставянето на ваксината
- сертификат за възстановяване от COVID -19 и документ за поставена една доза ваксина в рамките на шест месеца от заразяване с болестта, при условие че ваксината е била поставена не по-рано от 180 дни от пристигането им на граничния пункт.

Лица, които са преболедували COVID-19, също могат да влязат в страната с документ, потвърждаващ датата на поставяне на диагнозата. Документът е валиден не повече от 180 дни и не по-малко от 11 дни от тази дата.

От 1 юни данните от всички тези документи могат да бъдат интегрирани в т. нар. електронен COVID-19  сертификат със съответния цифров код, разработен от Хърватия, България и други ДЧ на ЕС. Допуска се обаче ползването на документи и на хартия.

В допълнение към горното, българските граждани задължително трябва да се регистрират преди пътуването си на сайта:

https://entercroatia.mup.hr/

Мярката не важи за:


•    транзитни пътници, със задължението да напуснат Хърватия в рамките на от 12 часа след влизане,
•    трансгранични работници,
•    дипломати,
•    служители на международни организации,
•    гранични здравни работници,
•    ученици, студенти и стажанти, които пътуват ежедневно, при условие че не остават в Хърватия или извън Хърватия повече от 12 часа,
•    моряци,
•    работници в сектора на транспорта и доставчици на транспортни услуги, 
•    лица, пътуващи по семейни или бизнес причини, включително журналисти, пътници в транзит със задължението да напуснат Хърватия в рамките на 12 часа след влизане,
•    пациенти, пътуващи по медицински причини.

Във връзка с възобновените полети от летище Загреб, от авиокомпания Croatia Airlines съобщават за възможността пътниците до Амстердам да направят бързи антигенни тестове и на самото летище, ако са пропуснали да сторят това предварително. По желание, такива тестове могат да си направят и пътници за други дестинации. В случая с полетите до Амстердам се има предвид, че за влизане конкретно в Нидерландия се изисква отрицателен PCR тест, но когато той е направен в рамките на 72 ч. преди влизане в страната, антигенният тест също е задължителен. Ако PCR тестът е направен в рамките на 24 ч. преди влизане в Нидерландия, антигенният тест не е необходим.
Тестовата площадка за антигенни тестове се намира на 2-рия етаж на пътническия терминал и е отворена 3 часа преди полета до Амстердам. Тестирането отнема 20 минути, но поради броя на пътниците е възможно да има опашки. За тестирането не се изисква предварително записване, а плащането се извършва на тестовата площадка в брой или с кредитна карта.
Пътници, пътуващи по въздух към държава, която изисква отрицателен PCR тест, са задължени да го представят преди полета на авикомпанията, с която летят.

II. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място

В случай на наличие на горепосочените в раздел I документи, не се налага карантина.

Хърватия признава само следните бързи антигенни тестове:

    Abbott Rapid Diagnostics, Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test
    AMEDA Labordiagnostik GmbH, AMP Rapid Test SARS-CoV-2 Ag
    Becton Dickinson, BD Veritor System for Rapid Deteciton os SARS-CoV-2
    Beijing Lepu Medical Technology, SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit (Colloidal
    Gold immunochromatography)
    BIOSYNEX SWISS SA, BIOSYNEX COVID-19 Ag BSS
    CerTest Biotect S.L., CerTest SARS-CoV-2 CARD TEST
    Hangzhou Clongene Biotech, Clungene COVID-19 Antigen Rapid Test Kit
    Healgen Scientific Limited, Coronavirus Ag Rapid Test Cassette (Swab)
    LumiraDX UK LTd, LumiraDx SARS-CoV-2 Ag Test
    nal von minden GmbH, NADAL COVID -19 Ag Test
    Quidel Corporation, Sofia 2 SARS Antigen FIA
    SD BIOSENSOR, Inc.; Roche, STANDARD F COVID-19 Ag FIA
    SD BIOSENSOR, Inc.; Roche, STANDARD Q COVID-19 Ag Test
    Siemens Healthineers, CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Test
    Xiamen Boson Biotech Co, Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test card
Zhejiang Orient Gene Biotech Co.,Ltd, Coronavirus Ag Rapid Test Cassette     (Swab)   
   
Всички лица, които желаят да направят антигенен тест в гр. Загреб, могат да намерят информация за центровете за тестиране на следния линк :
https://www.infozagreb.hr/corona-virus&lang=en

За улеснение на чуждестранните граждани, посещаващи Загреб, ако са прекарали поне една нощ в Загреб, преди отпътуване те  ще могат да се тестират за коронавирус в линейка на централния площад в Загреб – адрес: площад“ Бана Йосипа Йелачича“ № 11.

III. Транзитно преминаване

Територията на Хърватия може да се премине транзитно, за което не се изисква удостоверение за тест или ваксиниране. Задължително е обаче страната да се напусне в рамките на 12 часа от влизането, без преспиване.

Транзитните пътници, се задължават да останат в самоизолация или заплащат глоба, ако не напуснат страната в рамките на 12 часа от влизането им.

Основният транзитен маршрут Хърватия-Сърбия-България функционира нормално, при спазване на 12-часов транзит. Възможни обходни маршрути: през всички съседни на Р Хърватия държави, в зависимост от епидемиологичните изисквания на съответните държави по маршрута до Р България.

IV. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Няма въведени ограничения.

V. Граничен режим

Настоящият граничен режим е в сила от 1 юни 2021 г. 

VI. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт

При установяване на контакт с лице, болно от COVID-19, лицата подлежат на 10 дневна карантина и тест (антигенен/ PСR тест).

Мерки в сила от 28.05.2021 г.:

•    Маските, измерването на температурата и ползването на дезинфектанти са задължителни на закрито.
•    На събиранията могат да бъдат до 100 души. Няма ограничение за броя на хората на погребенията, но съболезнованията не трябва да се изразяват чрез близък контакт.
•    Работата на заведенията за обществено хранене на закрито е разрешена, при спазване на мерките.
•    Пекарните могат да работят до 23 ч. вместо до 22 ч. Същото важи и за забраната за продажба на алкохолни напитки от 23 до 6 ч. сутринта.
•    Възстановена е работата на спортни обекти, танцови школи и др. Работното време на казината, клубовете за игрални автомати и местата за залагания може да бъде до 23 часа.
•    Разрешено е провеждането на панаири на открито със задължителни маски.
•    За религиозни обреди не се прилага ограничение до 100 души, но според размера на пространството трябва да има минимум четири квадрата на човек.
•    Премахва се ограничението от максимум 40 процента заетост в обществения транспорт, при носене на маска.

Мерки, които остават в сила:

•    Задължително носене на маски във всички затворени пространства
•    Задължително носене на маски на открито, когато не е възможно да се поддържа физическо разстояние от поне 1,5 метра
•    Организаторите на събирането са длъжни да осигурят редовно проветряване на помещенията, където се провеждат събиранията, да не присъстват повече хора от разрешения брой и всички присъстващи да се придържат към всички предписаните епидемиологични мерки и специални препоръки и инструкции на Хърватския институт за обществено здраве
•    Задължителна дезинфекция на повърхности в сгради, вкл. асансьорите, дръжките на вратите и др. в жилищните кооперации
•    Задължителна вентилация в сградите
•    Магазините и търговските центрове трябва да оповестят на видими места максималния брой клиенти, хигиенни, вентилационни, дезинфекционни точки
•    Приготвянето и доставката на храна е разрешено
•    Ограничен брой хора могат да посещават кина, театри и концерти, забранени са опрените представления
•    Училищата по чужди езици и автошколите ще имат теоретична част от преподаването изключително онлайн
•    Препоръчва се масовите тържества да се излъчват по радиото и телевизията
•    Забрана за идване на работа на лица със симптоми
•    Препоръчва се работа от вкъщи и работа на смени
•    Максималният брой клиенти, които могат да бъдат в даден магазин едновременно се определя така, че трябва да има поне 10 квадратни метра на клиент.
•    Броят на клиентите, които могат да бъдат в даден магазин едновременно, ще бъде ограничен по такъв начин, че в магазините, които имат до 10 кв. м. търговска площ, да може да има само един клиент.
•    Магазини с площ 200 кв. м. трябва да осигурят за всеки клиент минимум 12 кв. м.
•    Магазини с площ  2000 кв. м. трябва да осигурят за всеки клиент минимум 16 кв. м.
•    Магазини с площ над 2000 кв. м. трябва да осигурят за всеки клиент минимум 20 кв. м.
•    За търговските центрове ще бъде определен максималния брой клиенти, които пребивават в пространството едновременно, така че да има поне 16 кв. м. за всеки клиент.
•    Всички магазини трябва да предприемат допълнителни мерки, така че повече клиенти от разрешените да не остават в помещенията.
За магазини с площ над 2000 кв. м. се въвеждат нови мерки, които включват организиран транспорт на клиенти и въвеждане на стюарди, които ще предотвратят влизането на твърде много клиенти, задължения за премахване или деактивиране на местата в общите части на търговските центрове, премахване или деактивиране на развлекателни устройства.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация