Gerb

Николай Младенов: Категорично международната общност застава зад постигането на мирен политически изход от ситуацията в Сирия
25.02.2012
Print
Email

Българско национално радио, програма "Хоризонт", "Събота 150", 25 февруари 2012 г.


Водещ: Отново насочваме вниманието си към една от най-горещите точки в света не само в момента, а в последните месеци, това е Сирия. За съжаление новините оттам и през тази седмица са изключително тревожни, защото насилието продължава, прогресивно расте броят на жертвите. Различни статистики ни информират за над 5 хиляди загинали от началото на боевете, започнали преди 11 месеца, знаете, след протести с искане за смяна на режима и оставката на президента Башар ал Асад. Очевидно той поне на този етап няма намерение да се оттегли от поста си, защото за утре в страната е предвиден и референдум за промени в конституцията на Сирия. Забележете, това запитване трябва да даде на гласоподавателите право да решават сами дали с новия основен закон ще имат повече права и Сирия ще се превърне в страна, образец на гражданските свободи. Тази седмица донесе и поредната дипломатическа активност, свързана с решаването на конфликта в Сирия. Организацията на ООН и Арабската лига обединиха усилията си и назначиха свой специален пратеник за кризата, станаха ясни резултати от анкетна комисия на ООН, която пък направи свое разследване след убийството на двама журналисти в Сирия, станало отново тази седмица. От констатациите на експертите се разбра, че ООН отправя обвинение към сирийския режим в престъпления срещу човечеството и готви списък с имената на висши служители, които да бъдат разследвани. Представители на над 60 страни се събраха на конференция в Тунис, която е тълкувана като поредния опит да се помогне на Сирия и сирийския народ. Имаме връзка с Тунис и министъра на външните работи г-н Николай Младенов, който участва в работата на конференцията. Добър ден, министър Младенов.

Николай Младенов: Добър ден.

Водещ: Какво се случи на конференцията? Чуха се различни предложения, научаваме от информационните агенции, но пък се надявам вие да ни кажете, както се казва, от първа ръка кои са най-главните от тези предложения и какво се коментира на този форум в Тунис?

Николай Младенов: На първо място бих казал, че срещата беше изключително успешна, защото посланията бяха ясни. В заключенията, до които стигнаха всички, има три основни послания. Първото е, че категорично международната общност застава зад постигането на мирен политически изход от ситуацията в Сирия, какъвто е предложен и по метода, който е предложен от Арабската лига. Това беше потвърдено между другото и от Организацията на обединените нации с над две трети мнозинство. Целият свят в Общото събрание на ООН гласува подкрепа за този план, това е първото. Второто, че най-важно е да помогнем и на опозицията да може тя да има ясен план какво прави оттук нататък, как се представя, как се обединява, зад какви ценности застава. Защото има различни виждания, разбира се, в опозицията и посланието, което Сирийският национален съвет донесе на тази среща, беше за един много ясен и категоричен план за изграждане на общосвободна и демократична държава в Сирия и затова всички се съгласихме, че признаваме Сирийския национален съвет като легитимен представител и на сирийските граждани. Това беше много важно послание, за да може да работим с тях все по-активно. И на трето място е хуманитарната ситуация, която е може би най-спешният въпрос в момента. Сирия поставя предизвикателство пред международната общност с това, което се случва. Започнахме с една криза, свързана с правата на човека в Сирия, със свободите на хората и тя сега се е превърнала в хуманитарна катастрофа. Тук има нужда наистина от обединение на усилията на международната общност, много работа трябва да се свърши от Европейския съюз, както от Обединените нации. Това са в общи линии трите основни послания на тази среща. И се договорихме, разбира се, че следващия месец ще продължим заседанията си в Турция с категоричното желание на всички международните санкции срещу режима на Басад да се засилят, да направим невъзможно режимът, сирийският, да получава повече оръжие, да използва парите, които има, за да преследва собствения си народ.

Водещ: Споменахте хуманитарната ситуация. Има ли вече яснота как ще се действа за сформирането на. . . създаването по-скоро на тези хуманитарни коридори, за да може да влязат представители на Червения кръст в Сирия, или това е въпрос, който предстои да се обсъжда?

Николай Младенов: На този етап две са посоките, в които се работи. Първото е постигането на някаква форма на примирие или спиране на огъня, за да могат представителите на Червения кръст, на Червения полумесец да стигнат до тези градове и квартали в цялата държава, които са под постоянен обстрел. Само ще ви дам пример, че град Хомс е в постоянен артилерийски обстрел от повече от 20 дни вече. Жертвите там са безброй, храната свършва, лекарства няма. Вчера излязоха и данни за цели болници, които в някои градове на Сирия са били подложени на обстрел. Доста зверски действия, които нямат прецедент в съвременния свят в момента. Така че постигането на примирие в този смисъл е много важно. Второто е създаването на една работна група между Обединените нации, Европейския съюз и всички заинтересовани донори за координиране на хуманитарната помощ по линия на официалните институции. Това е изключително важно, за да може да започнат тези средства, тези медикаменти, които са събирани вече от доста време в различни точки на света, да стигнат до хората в Сирия, на първо място. И на второ място, да стигат до бежанците, които са избягали от кризата и в момента се намира дали в Турция, дали в Йордания, дали в други страни в региона. И третото, което може би е важно, е апелът на сирийската опозиция за създаване на хуманитарен фонд, чрез който да се подпомага нейната работа и това, което те имат като възможност да стигнат до хората в Сирия. България в този дебат има доста интересна възможност, тъй като ние сме страна, която е близка на региона на Сирия, имаме много добри контакти, там имаме доста наши съграждани, които живеят в Сирия, затова и ние предложихме да домакинстваме една от срещите на тази международна група, която ще се занимава с хуманитарните аспекти на кризата, за да можем да дадем и нашият принос, все пак имайки предвид, че и комисар Кристалина Георгиева в Европейския съюз е от България, и в Обединените нации имаме, така, доста добри позиции, които можем да използваме.

Водещ: Министър Младенов, на конференцията в Тунис, доколкото знам, са обсъждани и нови по-строги санкции срещу режима в Дамаск. Какво предвиждат тези нови, по-строги санкции? Аз ще кажа поредните санкции, които се гласуват. .. се обмислят.

Николай Младенов: Първо, в понеделник имаме заседание на Съвета на външните министри на Европейския съюз, когато ще наложим допълнителни, изключително строги санкции за Сирия. Ще се спрат всички транзакции със сирийската централна банка, което реално ще доведе до пълно замразяване на авоарите на тази страна в Европа и на финансовите операции с нея. Страните от Арабската лига също за наложили свои санкции, но тук мисля, че остава предизвикателство за всички нас, които сме приятели на демократична и свободна Сирия, всички страни в международната общност да имаме много ясна комуникационна стратегия как убеждаваме онези страни, които все още не са наложили санкции, които все още не са спрели да продават оръжие на режима в Дамаск, че със своите действия, че те трябва да спрат тези действия, защото реално това засилва агонията на една държава, която ежедневно коства живота на десетки, на стотици, стотици хора и превръща наистина една криза в абсолютна хуманитарна катастрофа, с която дълги години после ще трябва да се справяме всички.

Водещ: Накрая да ви помоля само за вашия коментар, ако желаете да направите такъв, за поведението на делегацията на Саудитска Арабия, която се е оттеглила от форума в Тунис, каква е причината?

Николай Младенов: Саудитската делегация имаше много ясно послание към форума. Тя не се оттегли в знак на протест срещу заседанието, те казаха много ясно и категорично, че искат да виждат мерки, категорични мерки, които помагат на сирийския народ, защото нивото на емоция, ако мога така доста грубо да се изразя, предизвикано от ситуацията в Сирия, е изключително високо. В Тунис, когато революцията започна, тя взе своите жертви, но бързо намери своя изход. В Египет виждаме нов процес на демократизация, който сега върви напред. В Либия нещата бяха много, много кървави заради желанието на един човек да запази властта. За съжаление в Сирия престъпленията, които се извършват от режима, наистина отиват отвъд това, което всеки един от нас може да си представи, и затова и хората в арабския свят действат много, много емоционално. Сирия е страна, която е сложна като конструкция, като етнически баланс между кюрди, араби, между различните религиозни течения - мюсюлмани, християни и така нататък, така че тя е в голяма степен много представителна за целия арабски свят. Ако позволите тук и накрая искам да, така, да отбележа още веднъж важната роля, която България играе в този процес не само по отношение на Сирия, а по отношение на целия преход в арабския свят. Аз мисля, че за нашата страна, това не за първи път го казвам, това, което се случва в арабския свят, сега е уникална възможност ние да помогнем на нашите приятели там да научат уроците, които ние имаме от собствения ни преход, грешките, които сме допуснали, успехите, които имаме, както и да намерим онези нови канали на икономическо взаимодействие, които да са изгодни както за нашата икономика, така и за тях. Сирия е важна за нашата страна, Тунис е една страна, която България отдавна беше позабравила, но днес тук пристига министър-председателят Борисов, за да открием първия български проект в подкрепа на Арабската пролет, който ще бъде тук, в Тунис. Това е видимо за всички и всички много високо ценят в момента това, което нашата страна прави.

Водещ: Благодаря ви за това участие в "Събота 150". Министърът на външните работи г-н Николай Младенов пряко от Тунис. С него коментирахме проведената там конференция на страните, приятели на Сирия.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина