Gerb

Екатерина Захариева: Правата на българите в Oбединеното кралство ще бъдат гарантирани
21.12.2017
Print
Email

Ролята на България като председател на Съвета на Европейския съюз при по-голям разрив в отношенията между Полша и Европейския съюз е страната да бъде честен брокер. Това заяви министърът на външните работи и вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева в предаването „Още от деня” по БНТ. Според нея Полша и Брекзит са големите предизвикателства пред председателството.

Тя участва в телевизионното предаване само часове след срещата си с генералния секретар на Съвета Йепе Транхолм-Микелсен и новината, че Европейската комисия ще задейства чл. 7.1 от Лисабонския договор

„Днес и генералния секретар на Съвета ни каза, че не бива да забравяме, че ще говорим не като български министри, а като председатели на целия Съвет”, коментира Захариева. Тя добави, че все още предстоят процедури и 22 държави трябва да подкрепят препоръките на ЕС. „Това не е процедура по отнемане на глас, което е чл. 7, ал. 2.” Според външният министър, преди да има позиция от всички страни, трябва да се изслуша и Полша.

Захариева коментира още и темата за антикорупционния закон, който бе приет днес в Народното събрание. „Антикорупционният закон се обсъжда от повече от година”, каза Захариева. „Приемането на закона е положителна стъпка. Целта ни не е да убеждаваме Брюксел, ние дължим стъпки срещу корупцията на българските граждани”, добави тя.

Вицепремиерът обърна внимание и на въпросите около раздялата на Великобритания с Европейския съюз и правата на българските граждани на Острова. Според думите ѝ, българите, които отговарят на условията към датата на излизане на Великобритания, ще получат право на постоянно пребиваване. Това засяга около сто хиляди българи, които в момента живеят там. Тези, които тепърва искат да работят и учат там, ще трябва да се съобразяват с нови специални правила, които Лондон ще изработи.

Цялото интервю може да гледате тук.

Никой не може да е богат и щастлив, ако съседите му не са
Екатерина Захариева: Посолство в Рияд ще имаме през първата половина на 2018 г.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина