Gerb

Екатерина Захариева: От 1 декември в рамките на 6 месеца българите ще могат да пътуват и да пребивават в Канада без визи
27.11.2017
Print
Email

„От 1 декември българските граждани в рамките на 6 месеца ще могат да пътуват и да престояват в Канада без визи“. Това заяви заместник министър- председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Денят започва“ на БНТ. Тя уточни, че безвизовото пътуване не предоставя възможност за работа на територията на Канада, но облекчава сънародниците ни, които планират кратки бизнес пътувания, пътувания с цел туризъм, посещения при близки и роднини. Захариева допълни, че за българските граждани, които пътуват със самолет  ще е необходима саморегистрация на сайта на канадското външно министерство, която ще важи пет години. Такава регистрация не е нужна ако се пътува по суша или по море, уточни още вицепремиерът.

„Знаете от колко години продължават дипломатическите контакти по този въпрос. Радвам се, че по време на кабинета Борисов 2 , с дълги преговори и настояване от българска страна успяхме да постигнем това“, допълни Захариева.

Едно от целите на България по отношение на страните от региона на Западните Балкани е не само ясна подкрепа за тяхната европейска персктива, но и създаване на възможности  гражданите им да усетят европейската солидарност предварително. Това коментира първият ни дипломат по повод усилията на българското правителство за намаляване на цените на роуминга със страните от региона.

Цялото интервю можете да гледате ТУК.

Екатерина Захариева: Посолство в Рияд ще имаме през първата половина на 2018 г.
Екатерина Захариева: Европейските граждани искат сигурност

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина