Gerb

Екатерина Захариева: За мен мониторинговият доклад на Брюксел за България ще бъде обективен
3.11.2017
Print
Email

За мен мониторинговият доклад на Брюксел за България ще бъде обективен. От Брюксел искат да видят невъзвратимост на процесите и напредък по делата с голям обществен интерес. Това коментира заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева в сутрешния блок на БТВ. Вицепремиерът обясни, че по отношение на организираната престъпност има отчетена голяма разлика за последните 10 години. „По отношение на корупцията обаче, има още какво да се желае и ние признаваме това. Има доста започнати дела, нека видим как ще се развият”, допълни още Захариева.

Координирам действията по съдебната реформа, в десетгодишния доклад имаше 17 препоръки, имаме ясен план.  Предстои внасяне на промените на антикорупционния закон в НПК според препоръките на анализа на прокуратурата, коментира Екатерина Захариева.

По повод каталунската криза вицепремиерът заяви, че няма съмнения в испанското правосъдие. Радвам се, че обстановката в Каталуния се успокоява, допълни още тя.

Българският първи дипломат коментира и темата с българското малцинство в Албания. „Признаването не е само на хартия, законът дава много права на българите там.” Тя обясни, че българската страна отпуска стипендии и финансира проекти в рамките на помощта за развитие.

В Струмица ще има среща на българското и македонското правителство. Мислим за състава на съвместната комисия. Важно е сега практически да приложим мерките, в правилната посока сме, заяви Захариева.

По темата за инцидента на ГКПП Лесово вицепремиерът обясни, че гранична полиция веднага е поискала обяснение от колегите си от турска страна. Получили са извинение и уверение, че случаят ще бъде внимателно разследван. Надяваме се, че ще предприемат мерки срещу служителя, който е извършил това. В момента тече разследване, каза още Екатерина Захариева.

Цялото интервю на сайта на БТВ: //btvnovinite.bg/article/bulgaria/ekaterina-zaharieva-pred-btv-turcija-se-izvini-za-sluchaja-s-bitija-balgarin-na-lesovo.html

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши ...
Екатерина Захариева: Новото ни консулство в Тараклия ще е културен център и ще сближава бизнеса

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина