Gerb

Екатерина Захариева: Новото ни консулство в Тараклия ще е културен център и ще сближава бизнеса
3.11.2017
Print
Email

В Молдова има около 50 000 българи, поискаха по-близки връзки с България, коментира заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Още от деня" на Българската национална телевизия от 2 ноември.

Новото ни консулство ще е и културен център, и ще сближава бизнеса. Благодарих на молдовското правителство за бързото преодоляване на формалностите, само за няколко месеца. Това е най-хубавата сграда в Тараклия. Сега 16 наши фирми ще посетят Молдова. Ще инвестират там, ще търсят и работници за България.

Колкото до договора за приятелство добросъседство и сътрудничество с Република Македония, другата седмица го внасяме в парламента за ратифициране. Надяваме се скоро същото да стане и в Скопие. Около 500 000 македонски граждани ни посещават годишно. Това означава, че хората искат да общуват помежду си. Виждате, че и в последните местни избори в Република Македония отново имаше антибългарски тези, но резултатите показаха, че те вече не носят резултат.

Европейската перспектива на Западните Балкани все повече започва да става част от дневния ред на Европа. За пръв път от 12 години Федерика Могерини постави темата като един от петте приоритета на европейската дипломация. Регионът бе споменат и в годишната реч на Жан-Клод Юнкер. Искаме ясна политическа подкрепа, когато изпълнят реформите, да имат перспектива. Постигнахме силна подкрепа за това.

В очаквания мониторингов доклад от ЕС съюзът иска да види необратимост на реформите и напредък по важни дела. Не знам какво ще пише в доклада, надявам се да бъде обективен.

Позицията ни за Каталуния е ясна. Вярвам в испанското правосъдие и че държавата ще излезе от тази ситуация.

Цялото интервю на сайта на БНТ ТУК

Екатерина Захариева: За мен мониторинговият доклад на Брюксел за България ще бъде обективен
Екатерина Захариева: Искаме план за всяка една държава от Западните Балкани по време на Българското председателство

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина