Gerb
Екатерина Захариева: Искаме план за всяка една държава от Западните Балкани по време на Българското председателство
21.10.2017

Ясно е, че едва ли ще има държава-кандидат за членна Европейския съюз, която да успее да покрие и да изпълни всички изисквания до края на мандата на тази комисия. Малко или много това е демотивиращо за реформите. Факт е, че председателят на Европейската комисия  Жан-Клод Юнкер за първи път по време на мандата си спомена разширяване и това се отчита от държавите от Западните Балкани. Те знаят, че това до голяма степен се дължи на усилията, които полага България в тази посока.  Искаме план за всяка една държава от Западните Балкани по време на нашето председателство на Съвета на ЕС. България има интерес от стабилен регион. Това заяви заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио.

По темата за спора за името на Република Македония, вицепремиерът Захариева заяви: Не мисля, че Република Македония ще стане член на ЕС с това име. Но преговорите, които текат между Гърция и Република Македония по този въпрос, са доста интензивни.  На първо време македонската страна трябва да престане с агресивната си съседска политика, което в последните месеци се вижда отчетливо. След съм сигурна, че ще се намери решение на въпроса с името. По време на изборите в Македония стана ясно, че гражданите вече не се поддават на антибългарската реторика, която някои от политическите им лидери отправяха по време на своята кампания, заяви още Екатерина Захариева.

Министър Захариева коментира и темата за новия украински закон за образованието. Българският език в Украйна се изучава като чужд в държавните украински училища, отделно имаме 58 неделни училища. Сега нашата работа е да насърчим украинската държава да увеличи броя на часовете и предметите, които се преподават на български език.

Цялото интервю на сайта на Дарик Радио ТУК