Gerb

Външните министри от Югоизточна Европа се събраха на работна среща в Ню Йорк
28.09.2013
Print
Email
Българският външен министър Кристиан Вигенин потвърди кандидатурата на София да стане седалище на постоянния секретариат на парламентарното измерение на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) по време на неформална среща в Ню Йорк на външните министри от региона. Вигенин даде висока оценка на изложените от румънския си колега Титус Корлъцян приоритети на румънското председателство на ПСЮИЕ. Вигенин открои важността процесът да се концентрира върху най-добрите практики досега в регионалното сътрудничество, които водят до реални резултати, както и за прилагане на принципа за активно участие на всички държави от региона. Министърът подкрепи също намеренията на Гърция да стимулира и активизира процеса на европейска интеграция на държавите от Западните Балкани по време на предстоящото си председателство на ЕС през първата половина на следващата година. Той изрази и виждането, че процесът на регионалното сътрудничество трябва да се развива в рамките на вече утвърдени формати.
 
Може да разчитате на нашата пълна подкрепа в ООН за всяка стъпка, която води до постигането на траен мир в Сирия. Това заяви Кристиан Вигенин по време на срещата си с Лахдар Брахими – специален представител на генералния секретар на ООН и на Лигата на арабските държави в Сирия. Двамата приветстваха демонстрираната воля на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция за Сирия. Кристиан Вигенин и Лахдар Брахими изразиха надежда, че скоро представители на правителството и опозицията в Сирия ще седнат на масата на преговорите. Общо бе мнението, че трябва да се търси политическо решение за трайно уреждане на конфликта в страната, като формулата е успешното организиране на втора международна мирна конференция.
 
България гледа сериозно на своите отговорности като държава от близкия на конфликта регион. Бежанският поток към страната ни се увеличава постоянно и търсим възможности за получаване на международна подкрепа – експертна и финансова, за решаване на въпроса, допълни министър Вигенин.
 
В рамките на участието си в Общия дебат на 68-та сесия на ОС на ООН, министър Вигенин проведе среща и с министъра на външните работи на Кувейт, шейх Сабах Халид Ал-Хамад Ал-Сабах. Във връзка с навършването на 50 години от установяването на дипломатически отношения между България и Кувейт двамата министри изразиха желанието си да работят за задълбочаване на двустранните отношения във всички сфери. Вигенин предложи паралелно с провеждането на следващата Смесена комисия за икономическо сътрудничество да бъде проведен и бизнес форум.
 
По време на срещата бяха обсъдени актуални въпроси от дневния ред на ООН, включително ситуацията в Сирия и перспективите за развитие в района на Близкия Изток като цяло. Взаимно бяха разменени искания за подкрепа на кандидатурите на двете страни за непостоянни членове на Съвета за сигурност.
Обявление за провеждане на конкурс в МВнР за длъжността началник на отдел „Управление на кризи” в дирекция ...
Резултати от извършен подбор на кандидати, извън състава на дипломатическата служба, за назначаване на длъжността ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина