Gerb

9 май – Ден на Европа
9.05.2013
Print
Email

Единни в многообразието

Днес е Деня на Европа- нашият общ празник. На 9 май 1945 г. оръдията спират и завършва една от най-ужасяващите войни в човешката история, в която загиват милиони хора от всички континенти. След тази страшна война европейските народи и техните лидери решиха, че единственият начин за постигане на мир, прогрес и развитие е обединението на европейските държави в една общност, основана на ценностите на демокрацията, човешките права и свободната икономическа инициатива. На днешния ден през 1950 г.  френският външен министър Робер Шуман призовава няколко европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация". Този призив остава в историята като „Декларацията Шуман” и поставя началото на днешния политически и икономически съюз на европейските нации.  Бащите на това обединение станаха лидерите на следвоенна Европа французинът Жан Моне, германският канцлер Конрад Аденауер, италианецът Алчиде де Гаспери, люксембургецът Йозеф Бех, нидерландецът Сиско Мансхолт, британецът сър Уинстън Чърчил, белгиецът Пол-Анри Спаак и стотици други привърженици на европейската идея. Само седем години по-късно шест европейски държави създадоха в Рим Европейската икономическа общност, чийто приемник днес е Европейският съюз.

Исторически момент в европейското изграждане бе приемането през 2004 г. и през 2007 г. на 10 държави от Източна Европа в ЕС, което по безпрецедентен начин разшири границите на мира, стабилността и просперитета на Стария континент. Историята на европейската интеграция не е само низ от успехи, тя като всяка история има своите трудни моменти и кризи, но поуката от всички трудности е, че Съюзът е излизал винаги по-силен и по-уверен в собствените си сили и възможности, убеден в необходимостта да защитава мира и демократичните ценности,  за което и бе удостоен с Нобеловата награда за мир.

Република България отбелязва шестата година от своето членство в ЕС и участва активно в институционалното изграждане на Съюза, в неговото укрепване и развитие.  На днешния ден  искаме да припомним девиза на ЕС, използван за първи път през 2000 г.: ” Единни в многообразието”, защото той характеризира начина, по който европейците са се обединили, обогатявайки се с различни култури, традиции и езици в името на настоящето и бъдещето на Европа като наш общ дом.

Честит празник,европейци !

Списък на допуснати и недопуснати кандидати до интервю за длъжността „преводач-секретар” в ДП на Р България в Токио
Министерство на външните работи на Република България обявява подбор на кандидати за свободни длъжности в ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина