Gerb
Вицепремиерът Захариева ще председателства заседания на Съвет „Общи въпроси“ и Съвет „Общи въпроси“ (чл.50)
19.03.2018

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще председателства предстоящите заседания на Съвет „Общи въпроси“ и Съвет „Общи въпроси“ (член 50). Заседанията на двата формата ще се проведат на 20 март в Брюксел. 

Съвет „Общи въпроси“ ще завърши подготовката на заседанието на Европейския съвет през март. Министрите  ще обсъдят проекта на заключения и ще обменят мнения по основните теми, които бъдат поставени на вниманието на лидерите на 28-те държави-членки. Редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои  на 22 март, ще бъде посветено на темите „Работни места, растеж и конкурентоспособност”, „Данъчно облагане” и „Външни отношения”. Европейската комисия ще представи информация относно диалога с полските власти в съответствие с член 7, параграф 1 от ДЕС относно принципите на правовата държава в Полша. Министрите ще проведат работен обяд, посветен на темата „Пътят към следващия институционален цикъл – ключови въпроси за действие”.

Съвет „Общи въпроси“ във формат 27 ще подготви Европейския съвет (член 50), който ще се състои на 23 март. Министрите ще обсъдят проекта на насоки относно рамката за бъдещите отношения с Обединеното кралство, които се очаква да бъдат одобрени от лидерите. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира Съвета  за актуалното състояние на преговорите

Преди началото на заседанията в Брюксел министър Захариева ще направи изявление за медиите около 9.10 ч* местно време (10.10 ч българско време).

Пресконференцията на вицепремиера след приключването на СОВ ще започне около 13 ч* местно време (14 ч българско време), а след края на СОВ по чл.50 – около 18 ч* местно време (19 ч българско време).

* Възможна е промяна в предварително обявените часове за изявление и пресконференции.