Gerb

Екатерина Захариева ще представи приоритетите на Българското председателство в областта на развитието и хуманитарната помощ пред ресорната комисия в Европейския Парламент
24.01.2018
Print
Email

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще представи днес приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на сътрудничеството за развитие и хуманитарната помощ пред Комисията по развитие на Европейския парламент (DEVE). Изслушването е част от междуинституционалния диалог между Съвета и Парламента.

При представянето на приоритетите в областта на сътрудничеството за развитие българският първи дипломат ще постави акцент върху прилагането на Дневния ред 2030 за устойчиво развитие на света в съответствие с новия Европейски консенсус за развитие и възможностите за  интегриране на целите за устойчиво развитие в съответните политики на ЕС. Министър Захариева ще засегне и темата за „младежта и развитието“ като необходимо условие за постигането на устойчиво развитие и ускоряване на трансформацията. Друга важна за Българското председателство тема е подновяването на партньорствата на ЕС със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанското крайбрежие във връзка с изтичащото през 2020 година Споразумение от Котону.

Екатерина Захариева ще представи пред комисията DEVEи целите, които България си поставя като председател в областта на хуманитарната помощ. Приоритет за страната ни е засилването на устойчивостта към кризи като ключов елемент от Глобалната стратегия на ЕС, с акцент върху необходимостта от обвързаност на усилията за развитие и за предоставяне на краткосрочна и дългосрочна хуманитарна помощ. В изказването си министър Захариева ще се фокусира и върху координираното прилагане на Европейския консенсус за хуманитарна помощ и мониторинг.

 

 

 

Министерството на външните работи ще отбележи Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста
Екатерина Захариева ще представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред Комисията по ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина