Gerb

По повод началото на дейността на Европейския фонд за демокрация, министър Николай Младенов заяви:
11.01.2013
Print
Email

„България приветства стартирането на дейността на Европейския фонд за демокрация, чието създаване в Брюксел считаме и за наш успех. 

България беше сред държавите-членки, които активно подкрепяха инициативата от нейното лансиране през 2011 г. и заявява готовност да участва солидарно в дейността на Фонда. Създаването му като фондация с идеална цел отговори на ясно очерталата се през последните години необходимост от оказване на навременна и гъвкава подкрепа от страна на ЕС за процесите на промяна и демократични реформи в редица страни от Източна Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Държавите-членки и основните институции на ЕС се ангажираха с този нов механизъм, основан на доброволни вноски, за да помогнат на гражданското общество в държавите в преход. Като страна, която самата е извървяла този път, България ще има важна роля в работата на ЕФД с нашия опит в прехода – както с положителните уроци, така и с трудно научените.

Бих искал да приветствам назначаването за изпълнителен директор на Фонда на г-н Йежи Помяновски, държавен секретар в Министерството на външните работи на Полша и опитен дипломат, който ще има нашата пълна подкрепа.” 

***

Първото заседание на Управителния съвет на ЕФД се състоя на 09 януари 2013 г. В него участваха и Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност Катрин Аштън и комисарят по разширяването и политиката за съседство Щефан Фюле. УС включва представители на всички държави-членки, на Европейския парламент, на Европейската служба за външно действие и на гражданското общество. От българска страна участие в заседанието взе генералният директор по глобалните въпроси на МВнР и член на УС на Фонда Емил Ялнъзов.

Съвет за пътуващите в Мали
Информация за пътуващите с МПС през територията на Румъния

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина