Gerb

Разговор с Николай Младенов в предаването „Неделя 150”, 14 ноември 2010 г. БНР
15.11.2010
Print
Email

Водеща:    Малко ще променим нашата програма и ще преминем директно към коментар на външния министър Николай Младенов, тъй като неговото време е ограничено. Той е в студиото. След малко другите разговори. Дали, г-н Младенов, ви безпокои отказът на ДСБ да бъде парламентарен гарант на правителството и предупреждението за една крачка, която, може би е нещо съвсем дребно, разделя сините от неподкрепа за ГЕРБ?
   
Николай Младенов:    Не, не ме притеснява, защото аз знам какви са плановете на правителството, знам намеренията, които имаме именно за реформи в ключови сектори на обществото. И съм сигурен, че когато те се реализират, хората ще ги оценят по достойнство.
   
Водеща:
    Тоест, така да се каже, бъдещето ви принадлежи?
   
Н. Младенов:    Не, бъдещото е на всички хора, които са родени в момента и имат намерение да направят нещо с живота си.
   
Водеща:
    До каква степен сега на това място се налага да дадете мнение за тоталитарния режим на Живков и това, което сте извършвали докато се учехте за държавник? В смисъл - да вземете отношение към тази фигура Тодор Живков, която е била обсъдена в злощастното интервю на Борисов. . .
   
Н. Младенов:    Какво отношение да взема към тази фигура? Тя е минала, тя символизира един период на тотален застой в нашето общество, няма по друг начин да го квалифицирам това. . .
   
Водеща:    А бихте ли признали . . .
   
Н. Младенов:    . . . политически застой, който фактически извежда България от мястото, на което тя можеше да се развива, ако не бяха дошли съветските войски 1944 година и ако не бяха ни инсталирали един режим, който изтреби българската интелигенция след края на Втората световна война. Каква друга оценка да дам?
   
Водеща:    Дипломатично гаф на вашия премиер бихте ли признали официално?
   
Н. Младенов:    За кое?
   
Водеща:    За изказването на тази оценка в едно предаване.
   
Н. Младенов:    Не, това, което министър-председателят каза, е, че много е било построено през този период, което е факт. Същевременно е факт, че и в Гърция е било построено доста през същия този период. Факт обаче е, че през последните 20 години изключително малко е построено в България. И това го виждаме всеки ден, тръгвайки по пътищата. Всеки ден слушаме и по радиото, и по телевизията спорове за конфликти на интереси, за проблеми, за спрени фондове, какво не е свършено. А всъщност реално, като погледнеш какво е свършено, то не е толкова много. Съжалявам, че го казвам по този начин, но мисля, че това всички го виждаме.
   
Водеща:    Мафиотски капитализъм нарича това един руски десидент.
   
Н. Младенов:    Ами, може би е точно това. Не знам.
   
Водеща:    Разбира се, много важно е да кажете дали трябва официално правителството ви да направи всичко възможно да заличи тази представа, изтъкната от Иван Костов, че някак си престъпността надделява, че потопява усилията на този кабинет, нещо подобно. . .
   
Н. Младенов:    Престъпността не надделява и не потопява усилията на този кабинет. Това, което затруднява усилията на този кабинет, е наистина 20-годишното затлачване на проблеми и на нерешаване на проблеми. Знаете ли колко е трудно, когато погледнеш и си казваш - да, всички знаем кои трябва да бъдат в затвора, кои са проблемите, виждаме го всичко това, но в крайна сметка това не може да се случи, защото всеки намира някакво изходче от някакъв закон, поради който после хора като мен или другите във външно министерство трябва да ходим да се червим в Брюксел и да обясняваме всъщност ние какви големи постижения имаме, като много добре знаем какви са били те. Аз не знам как са работили колегите по време на тройната коалиция, с какви очи са ходили да обясняват и какво са правили. Това, което аз сега обяснявам, е, че ние в крайна сметка трябва просто да свалим завесата на България, просто трябва да свалим пердето и да покажем това, което сме. Защото ние не погледнем ли това, което сме, проблемите, които имаме, не ги ли приоритизираме, не започнем ли да ги решаваме, ще живеем в някакъв измислен свят и ще разчитаме, че една малка група хора, които говорят езици, ще ходят да лъжат чужденците в чужбина, а пък ние тук ще си правим всичко, каквото си искаме. Това няма как да стане вече. Ние трябва да погледнем проблемите в очите и да ги решаваме. Затова един от успехите, смея да твърдя, на политиката на това правителство, който понякога изглежда много спорен в България и шумен, това е именно възможността да погледнеш хората в очите и да им кажеш - да, аз разбирам какъв е проблемът. И когато аз отида в Брюксел, не говоря - от 12 процента ние сме повишили на 13 процента и т.н., а казвам ясно и категорично - да, ние знаем, че това е проблем, ние знаем, че имаме проблем със съдебната система, ние знаем, че имаме проблем с корупцията, ние знаем, че имаме много слаба администрация в някои сектори, ние знаем, че сме наследили схеми, които човек като започне да разнищва и му побелява косата, знаем го това и правим първо, второ, трето. Искам само да ви припомня един случай преди една или две години, когато бившата министърка Масларова. . . когато стана случаят с Могилино. Би Би Си направи филм и показа един дом в окаяно състояние в България, в Могилино. Българският министър се изправи и каза - това е конспирация срещу България. Нали,
прощавайте, ама. . . Значи, целият този разговор на мен лично и на това правителство ни е абсолютно чужд. Може би някои го смятат това, че не е достатъчно идеологическо или че е някак прекалено прагматично. Но докато ние не започнем оттук, не можем да се върнем към никаква идея за идеология, защото идеологическото в единия му край на спектъра и в другия, и в лявото, и в дясното, е доста зацапано.
   
Водеща:    Понеже говорите непрестанно за разговор в очите и за това, което. . .
   
Н. Младенов:    Да.
   
Водеща:    Ето, аз ще ви предупредя. Днес "Галъп" се кани да кажа какво струва на ГЕРБ корупционните скандали, свързани с вицепремиера Цветанов и Андрей Иванов, даже не точно скандали, колкото неумението да докажат, да покажат моралния си облик, а още повече Цветанов е, така да се каже, основният знаменател, носител на   антикорупционните действия на премиера. Вие трябва да се възползвате от притчата за гредата и сламката, защото при това положение всички усилия на вашето правителство ще бъдат осквернени. Тези хора не можаха да излязат от положението, не можаха да спасят честта си.
   
Н. Младенов:
    Аз не знам какво. . . Аз, признавам ви още веднъж, за мен цялата тази. . .
   
Водеща:    Не сте внимавали с. . .
   
Н. Младенов:    Не, внимавал съм. Аз с документите винаги внимавам, за съжаление на много хора. Но това, което се случи, особено по отношение на министър Цветанов, мисля, че беше една цялостна, наистина цялостна, подготвена, реализирана димка, която беше пусната, именно за да може фактически да се наруши доверието в един човек, който в последната една година и половина ежедневно работи, за да се реализират тези приоритети, които хората искат да видят. Искат да видят в крайна сметка престъпниците да не се разхождат по улиците на България с поршета. Нали, хайде да започнем от това. Хайде да започнем от това къде в момента и към кого са насочени атаките - към министъра, който се опитва в крайна сметка да направи нещо и да реши тези проблеми, който се бори с наследените договори от "Сименс", който се опитва да възстанови изграждането на системата за издаване на паспорти, която беше безкрайно забавена
 заради проблемите на предното правителство, който се опитва да сложи някакъв контрол върху границите, за да не изглеждаме несериозно, кандидатствайки за членството си в Шенген. И в този момент започва една абсолютно неразбираема за мен лично и от документална гледна точка кампания срещу този човек. Нека да оставим това да се развие и ще видим. В крайна сметка, казвам ви, хората трябва да имат възможност да преценят по действията на едно правителство, не по слуховете, не по заглавията във вестниците, по действията на едно правителство в крайна сметка какъв е резултатът.  Тези действия могат  да бъдат измерени - имаш ли повече сигурност или нямаш, имаш ли повече пътища или нямаш, имаш ли повече възможност за работа или нямаш, имаш ли повече възможности в Европа или нямаш.
   
Водеща: 
   Навсякъде по света цената на политиката е това - независимо от твоите усилия, твоите противници ще се опитват да те съборят с нещо от миналото. И само хора, които са безупречни, могат да бъдат радетели за това.
   
Н. Младенов:    Искам, който хвърля този камък, да знае, че този камък, който се хвърля, може да бъде хвърлен и срещу него. И тук, ако ще говорим за прозрачност в това общество и ще говорим за отговорност в това общество, нека всички да си даваме сметка, че не само тези, които я изискват тази прозрачност в обществото, трябва да могат да я издържат, но и всички останали. Защото всичко останало е управление на слухове и създаване на интриги със слухове. Това на мен лично ми е тотално омръзнало. И ако има нещо, срещу което някой ден в България някой трябва да въстане, това е 20-годишното формиране на обществено мнение, управление със слухове, със страхове, с конспиративни теории и т.н.   

Водеща:    Ако противниците на Цветанов са по-корумпирани, това не означава, че той няма проблем.
   
Н. Младенов:    Какво казвате в момента? Какво казвате?
   
Водеща :   Важно е какво казват, а не кой го казва.
   
Н. Младенов:    Не, важно е какво казва министърът, когато доказва своето положение.
   
Водеща:
    Чакаме този. . .
   
Н. Младенов:    И мисля, че когато г-н Цветанов отиде в парламента, ясно заяви и даде отговор на всички тези въпроси. Дайте наистина да се съсредоточим върху това, което са реалните проблеми в момента не само на България, а на всяка една община, на всеки един човек в крайна сметка.
   
Водеща:    Непрестанно го правим. Сега обаче, г-н Младенов, тъй като вече споменахте Шенген и представите за нас, френският министър Льолуш се противопостави на това България и Румъния да бъдат одобрени. Това ще бъде ли решаващо, ще бъде ли важно от гледна точка на този френски глас?
   
Н. Младенов:    Зависи от много фактори. Защото това, което френският министър каза, е едно настроение, обществено, което съществува в Европа, и това е, че без да има формална връзка между реформата на съдебната система и подготовката за Шенген, в общественото мнение, в политическото пространство такова съотношение се прави. Именно затова ние трябва до март догодина да сме готови технически с подготовката си за влизане в Шенген, февруари да приключим с един добър доклад на Европейската комисия, междинен, относно реформата на съдебната система, лятото да имаме един още по-силен доклад по реформата на съдебната система и борбата с корупцията, за да може въобще този механизъм да отиде към своето приключване. И тогава вече дебатът дали се обвързва или не се обвързва членството ни в Шенген няма да има никакво значение. Но факт е, че образът на България в Европа е лош. И той не може да се поправи докато ние самите не се дисциплинираме да говорим по друг начин за проблемите, които имаме. Докато всеки съдия, всеки представител на съдебната система и прокуратурата не внимава, че всяко негово действие, всяко негово изявление, всяка негова дума, всяка негова приближителна походка, когато отива на пресконференция или говори с журналист, има отражение на образа на страната ни, това няма да се промени. Ние трябва да покажем реални резултати, които не Брюксел да види, а българските граждани да видят. Когато българските граждани видят реални резултати, те ще бъдат пренесени и в Брюксел. Сега вече този процес е започнал, стигнал е до един етап. Предстои ни по-трудният етап, който е свързан със съдебната система.
   
Водеща:   Направи впечатление вчера, че твърде кратко бе времето, в което гостува Владимир Путин. Изглежда, че тези документи са били внимателно подготвени отдалеко, за "Южен поток". Какво съдържаше тази предварителна подготовка?
   
Н. Младенов:    Предварителната подготовка беше по отношение на договора за създаване на компанията, която ще строи и експлоатира "Южен поток". И наистина посещението на премиера Путин беше, за да се подпишат документите и, разбира се, нали, да има един по-общ разговор с нашия премиер. Но истинската работа по подготовката на тези споразумения беше свършена в последните седмици, месеци, дори и последните няколко дни.
   
Водеща: 
   Тоест всичко бе изчистено, само за подпис?
   
Н. Младенов:    Ами, то така се прави в общи линии.
   
Водеща:    Какво отстояваше. . . Според вас достатъчно добре ли отстояваше България нашия национален интерес? Доволен ли сте?
   
Н. Младенов:    Аз съм доволен, да. И ще ви кажа от какво съм доволен. Първо, съм доволен, че успяхме в рамките на подготовката на документите за създаването на тази компания Министерство на икономиката и Министерство на външните работи да работят заедно добре. Успяхме да интегрираме всички въпроси, изисквания, които се налагат от гледна точка на европейското законодателство, което беше много важно, защото не трябва компанията и нейната дейност да влиза в противоречие с това, което са изискванията на общото европейско законодателство, на което всички ние се подчиняваме такова, каквото то е в момента. Така че това беше много важно. Второто, което за мен беше важно, е, че въпреки, така, тълкуванията в медиите не се направи в нито един момент пряка връзка между един проект, какъвто например е. . .  "Южен поток" и други проекти, за които се говори в общественото пространство, това са "Бургас - Александруполис" или АЕЦ "Белене". Тоест такава връзка пряка няма в преговорите.   

Водеща:    Но всички знаем, че има.
   
Н. Младенов:    Ами, вие, ако знаете нещо повече от мен, може да го кажете, за да го разберат всички. Аз мога да ви уверя отвътре, от самите разговори, че такава връзка пряка не се прави. Третото, което е много важно, е, и министър-председателят вчера отбеляза на пресконференцията, че ние всъщност, постигайки създаването на тази компания по "Южен поток", по никакъв начин не бламираме или не пречим на изграждането на проекта "Набуко", защото и двата за нас са важни. Единият ни дава сигурност на доставките, другият ни дава диверсификация на доставките и на източниците. И по отношение на "Набуко" аз очаквам в следващите седмици, въобще в следващите може би месец-два да има доста сериозни развития, които да го направят много по-близък до реализация, защото там също се извършва страшно много работа. Така че тези три неща са важни. Важно беше, а може би остана абсолютно незабелязано от обществото, още две неща, поне аз днес не го видях никъде във вестниците. Първото е, че административната спогодба, която подписахме за социалните плащания, е изключително важна, тя от години се отлага.   

Водеща:    Да, казано е, разбира се. . .
   
Н. Младенов: 
   Спогодбата засяга всъщност десетки хиляди българи, които са работили там. И последното, което беше важно също, е уверението, което получихме от министър-председателя Путин, че той смята, че българските архиви, пленени след Втората световна война, трябва да бъдат върнати на България. Това е и протоколирано и ние ще имаме в най-скоро време възможност да се свържем с руските власти, за да се прецени какво трябва да се направи. Има някои законодателни действия от тяхна страна, които трябва да се направят. Но този архив наистина трябва да се върне в България, защото той осветлява част от нашата история, което може би ще успокои хората поне какво е станало с техните роднини преди 50 години.   

Водеща:    Има цитат в пресата на това, което казал икономическият министър Трайков по отношение на това, че руската страна е предложила вчера окончателна цена за АЕЦ "Белене" в размер на 6 милиарда и 300 милиона евро. Но за нас това е неприемливо, казва Трайков. При какви обстоятелства, в какъв смисъл, кога ще се уточняват тези неща?   

Н. Младенов:    Това остава въпрос на преговори и на оценки, защото в една цена трябва ясно да се знае какво се включва. Но тук бих предпочел за подробности този разговор да го водите с министър Трайков.   

Водеща:    Разбира се, всички участници в тези разговори са важни и са поканени отгоре на всичко. Но аз не бих искала да замъгляваме, че се надяваме. . . че някой смята, че ще повярваме на думите на Борисов, че никога не е говорил с Берлускони за "Южен поток" и че няма взаимовръзка между това какво ние приемаме за "Южен поток" и какво ще стане с "Белене" или пък. . .
   
Н. Младенов:    Ами, знаете ли, ако не вярваме на това, означава, че просто сме останали да живеем някъде много назад в миналото. Съжалявам, че го казвам по този начин.
   
Водеща:    Защо? Вие не защитавате ли правото на държавниците да запазват тайни? Например разговорите на четири очи в дипломатическия смисъл, когато държавниците разменят тази информация, за колко време остават засекретени? Така се е случило и с тази стенограма отпреди две години. Разговорът на четири очи не е засекретен.
   
Н. Младенов:    Значи, в един разговор на четири очи могат много неща да се кажат, но в крайна сметка. . .
   
Водеща:    Даже може да има и мимики, нали. . .
   
Н. Младенов:    Добре, много филми сме гледали всичките. Но в крайна сметка е важно това, което остава записано, защото то произвежда действие. Това, което остава записано, е  това, което произвежда действие. Разберете ме правилно, ако винаги в главата си затваряме една част от мозъка си за конспиративни начини на мислене и за разбиране, никога няма да можем реално да се справяме с проблемите, които светът поставя пред нас. Имаме проект "Южен поток", той включва първо, второ, трето. Гледаме какво правим по него. Имаме проект "Белене", който включва първо, второ, трето. Решаваме какво правим по него. Имаме следващ проект и т.н. Не подходим ли по този начин. . . Повярвайте ми, нашите руски партньори отдавна вече това са го осъзнали, отдавна вече те се държат много по-западно, отколкото ние можем да си представим. Същото се вижда и на други места по света. Моля ви се, нека да започнем и ние да се държим като големи хора, когато си играем с големите деца. Значи, останалото ще ни върти в ето това, в което се намираме в момента - 20 години или 30 години не знам колко милиона хвърлени в една
локва, в една площадка, другото непостроено, а приказки много.   

Водеща:    Това е едно автозаклинание, г-н Младенов. Кажете, ако обичате, за какво разговаряхте вчера с руския заместник външен министър Владимир Титов, тъй като изглежда доста, доста, как да кажа, обща темата НАТО-Русия?
   
Н. Младенов:    Да, темата, разговорът ни беше общ. В края на другата седмица предстои в Лисабон да има заседание на Съвета НАТО-Русия в рамките на срещата на високо равнище на НАТО. Един от основните въпроси, който трябва да решим на срещата, е новата стратегическа концепция, разбира се, мястото на противоракетната отбрана в нея. И очакваме от Русия да дойде на срещата с конкретни идеи, конкретни предложения как може да участва в тази система за противоракетна отбрана, която ние в НАТО искаме да изградим. Това беше част от разговора. Другата част беше за Балканите, за ситуацията в Босна и Херцеговина в момента, по-скоро за това говорихме, отколкото за ситуацията в Сърбия и Косово. Така че има, има доста неща, които можем да обсъдим. Това е първата ми среща с г-н Титов, беше доста полезна, за да мога да придобия и по-ясна лична представа за това как се работи с него, с тях.
   
Водеща:    Имате чувството, че е преминал някакъв голям вал на напрежение в отношенията България-Русия, макар че. . .
   
Н. Младенов: 
   Големият вал на напрежението България-Русия беше покрай Кoсово, когато застанахме на категорично различни позиции. От моя гледна точка позицията, която тогава България зае, беше абсолютно правилна.   

Водеща:    Когато, да кажем, България не осигури. . .   

Н. Младенов:    Да, минаването на. . .   

Водеща:    Минаването на. . .
   
Н. Младенов:    Оттогава, както се казва, доста вода е минала вече под моста. Ако трябва да погледнем конкретния казус Косово към днешна дата, днес вече много по-съществен е въпросът какво правим, за да подпомогнем разговорите между Белград и Прищина, по какъв начин се формулират темите, така че те да не бъдат, да не бъдат, как да го кажа, да не бъдат. . . да не минават някакви червени линии за едната от двете страни, по какъв начин работим със Сърбия по пътя й към Европейския съюз и т.н. Но просто към онази дата това беше правилна позиция, да.   

Водеща:    А до каква степен казаното от Георги Първанов, става дума зa рестарт на българо-руските отношения, е точно?

Н. Младенов:    Не, рестарт, това е много претенциозна дума. А и аз лично вече всеки път, когато искаме компютърът да се разстартира, се притеснявам от използването на тази дума. Имаме си отношения, които се развиват, които сега просто отиват една стъпка напред. Разбира се, това, което за нас е важно, е не само да се реализират част от тези проекти, които ценим като положителни за нашата страна, но и да възстановим едно присъствие в тези сектори на руската икономика, в които това е възможно и в които имаме интерес. Най-вече според мен, и това с министър Трайков го обсъждахме няколко пъти през последните дни, най-вече да се насочим конкретно към регионите на Русия, където има, има потенциал. Но това са едни отношения между нормални държави. Знаете ли, аз не искам нашите отношения със света, с която и да е страна на света, малка или голяма, суперсила или микросила, да бъдат комплексирани. Това е нещото, от което през цялото време се опитвам да избягам. Не може ние да се държим с някакъв страх, почитание или ужас от който и да е по света. Ние имаме съседи, имаме приятели, имаме съюзници, имаме страни, които имат доста различно отношение към света от нас, ние просто трябва да се държим като нормална държава и да си комуникираме с тях.

Водеща:    Коментирайте тогава предварителните думи на "Время новостей", които казаха, че Путин ще бъде в София, за да приеме капитулацията ни по тези енергийни проекти. Може би това е част от този силов метод, срещу който въставате, чисто психологически?
   
Н. Младенов:    Да, да, това са. . . по същия начин, както и в българските вестници, пише неща, с които и аз не съм съгласен. Сега, тук гледам едни вестници при вас, но не мога да видя по-конкретно заглавие.
   
Водеща:    Сега ще ви помогна, ще ви помогна. Трябва да кажете кои са оръжейниците, които изнасят старо. . . стари модели съветско оръжие и могат да останат без. . . скоро без клиенти, тъй като нямат лицензия. Това е споменал, тази фраза, Путин в своето изказване. . .
   
Н. Младенов:    Не мога да ви кажа кои са точно. Но има разговор между България и Русия относно лицензирането на част от производството в България, което се произвежда от доста години, повече от 20 всъщност. Така че там има конкретни преговори, които текат, текат от години, но не са приключени нито вчера, нищо ще бъдат приключени утре.
   
Водеща:
    Благодаря ви за вашето участие. Г-н Николай Младенов.
   
Н. Младенов:    Благодаря и аз.
 

Предупреждение: Кот д`Ивоар затвори границите си
Контролиран взрив на пакет в българското посолство в Атина

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина