Gerb

Балканите нямат друга алтернатива освен европейската интеграция
25.11.2010
Print
Email

Балканите нямат друга алтернатива освен европейската интеграция

"Нито една от държавите от Западните Балкани няма алтернатива на пътя към Европейския съюз. Всичко друго би означавало забавяне на реформите в тези страни." Това заяви българският министър на външните работи Николай Младенов по време на дискусията  по Стратегията за разширяване на Европейската комисия и докладите за напредъка за 2010 г.

"Имаме историческа мисия да видим страните от Западните Балкани в ЕС, защото това е в наш интерес", изтъкна Николай Младенов. Искаме през 2014 г. всички страни от Западните Балкани да са част от ЕС или да бъдат на последната права от присъединяването си, каза Младенов. Според него има три големи задачи, които те трябва да изпълнят, за да станат членове на европейското семейство: вътрешни реформи, регионално сътрудничество и добросъседство.

Николай Младенов определи като историческа следващата година, защото председателството на Европейския съюз ще бъде поето от две от новите страни-членки – Унгария и Полша и това е огромен шанс за разширяването.
           
Според външния министър, ЕС все още не е започнал реалния дебат за това как то ще бъде осъществено. Забавянето му крие голяма опасност, защото в държавите от Западните Балкани има хора, които са заложили живота си за европейското членство на своите страни. Съществува риск утре тези реформаторски групи да се превърнат в малцинство. Затова, според него, трябва да си напомняме, че имаме ангажимент към тях. Въпреки проблемите, посочени в докладите на ЕС за тези страни, в тях има и много положителни моменти, смята Младенов

Той се спря и на чувствителния въпрос за положението на българите в страните от Западните Балкани. "Няма друга рамка, освен ЕС, в която да се решат проблемите на нашите сънародници – както техните права, така и икономическото им положение. Затова е в техен интерес да подкрепяме Сърбия по нейния европейски път", заяви външният министър.

Според Младенов има реални казуси в диалогa между Косово и Сърбия, които не са свързани с големи въпроси като признаването и трябва да се работи с двете страни. Затова и България подкрепя усилията на Върховния представител по външна политика на ЕС Аштън в тази посока. "Косово не може да остане черна дупка на картата", според Николай Младенов. България ще работи за приемане на пътна карта за визова либерализация за гражданите на Косово.

"Не искам да гледам на Македония само като на част от историята, защото това би обрекло общото ни бъдеще", каза Младенов. Македония трябва да получи същото отношение, както останалите ни съседи и да изпълни всички свои ангажименти, изтъкна Младенов. България ще подкрепи Македония, тъй като тя е част от стабилността на Балканите, но не и на цената на обиди към страната ни.

Според външния министър другата държава от региона - Босна и Херцеговина трябва да вижда реалната си перспектива за ЕС. Николай Младенов обясни, че България има много важна роля, защото настояваше Босна и Херцеговина да получи План за членство в НАТО и сега  имаме ангажимент тази страна  да успее да изпълни изискванията.

Според министър Младенов  Черна гора и Албания също имат своето място в ЕС.

Най-голямото предизвикателство за държавите от Западните Балкани е да докажат, че реформите в тях не се правят, само за да се покажат пред Брюксел, а за техните собствени граждани."Това е поуката от пътя на България към ЕС и ние можем да предадем това на нашите съседи от Западните Балкани", каза българският външен министър.

Предупреждение: Кот д`Ивоар затвори границите си
Контролиран взрив на пакет в българското посолство в Атина

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина