Gerb

Николай Младенов: НАТО еволюира от отбранителен съюз в съюз укрепващ сигурността
25.11.2010
Print
Email

НАТО еволюира от един отбранителен съюз до съюз поддържащ глобалната сигурност. Това подчерта българският министър на външните работи, в рамките на  публичната лекция на тема „НАТО след Лисабон: новите тенденции в новата концепция”, организирана от Атлантическия клуб.

Николай Младенов сравни процеса по приемане на Новата стратегическа концепция на Алианса със стрес теста, който беше направен на европейските банки. Според него организацията е трябвало да покаже дали може да отговори на новите предизвикателства, както и на основните въпроси които стоят пред нея за следващите десет години.
 
Най-важно за България е, че колективната отбрана остава в основата на Североатлантическия алианс. Според него от особена важност е решението, което е взето в Лисабон, че ПРО става една от мисиите на Алианса. Другият голям пробив е решението на НАТО и Русия да си сътрудничат в изграждането на противоракeтна отбрана. Особено важно за България е и това, че НАТО остави отворени вратите си към държавите, които споделят общи ценности и по-специално страните от Западните Балкани. 

"Днес Афганистан е фронта на нашата сигурност", каза Младенов.Според него не трябва да се допуска международният тероризъм да намери убежище там и граждaните на страната да се превръщат в негова жертва.

В контекста на глобалната система за сигурност, министър Младенов се спря още на новата ера на партньорство на НАТО със страни като Бразилия, Индия, Китай.

„Най-трудно преодолимото предизвикателство пред Алианса е китайската стена между НАТО и ЕС”, изтъкна министър Младенов като изрази надежда, че пълноценното сътрудничество между двете организации може да стане факт на следващата Среща на върха през 2012 г.

 „България вече формулира част от приоритетите на Алианса”, каза в заключение министърът на външните работи Николай Младенов, защото ние вече можем да даваме, а не само да искаме.”

Предупреждение: Кот д`Ивоар затвори границите си
Контролиран взрив на пакет в българското посолство в Атина

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина