Gerb

Вицепремиерът Захариева представи българската позиция за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство
11.06.2018
Print
Email

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи проекта на националната рамкова позиция на България за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство на открито заседание на Съвета по европейски въпроси към Министерския Съвет.

Срещата се проведе в разширен формат с участието на социалните партньори - синдикалните и работодателските организации, Икономическия и социален съвет. На заседанието присъстваха и председателят на Комисията по външна политика в парламента Джема Грозданова и председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин.

„Радвам се, че срещата ни се провежда в този по-широк формат, в момент, когато преговорите по Брекзит се намират в много ключова фаза“, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева. По думите й изключително важно е какво ще бъде постигнато в преговорния процес до Европейския съвет по чл. 50 на 29 юни, както и дали през октомври ще бъде финализирано споразумението по оттеглянето и рамката на бъдещите отношения с Лондон.
Захариева представи постигнатото до момента в хода на преговорите по оттеглянето на Обединеното кралство, като отбеляза, че то до голяма степен отразява и вижданията на България.

„За нас от първостепенна важност бе гарантирането на недискриминационни условия за всички европейски граждани след Брекзит. В Обединеното кралство в момента живеят между 82 и 89 хиляди наши сънародници и това беше нашата червена линия в преговорите“, подчерта външният министър. Тя изрази удовлетворение от постиганото през декември съгласие. То гарантира сигурност и защитава правата на европейските граждани, които вече пребивават в Обединеното кралство. Министърът подчерта, че от  изключително значение е да се защитят правата и на онези, които ще пожелаят да пребивават там и след приключване на преходния период.
„За България ключово е спазването  на принципа на реципрочност и прилагане на едни и същи правила за гражданите на ЕС в Обединеното кралство и за британските граждани в ЕС“, каза още Захариева. Тя посочи като пример туризма, където за миналата година се наблюдава ръст от 20% на британските туристи у нас. В тази връзка вицепремиерът подчерта, че от голямо значение е да бъде запазен безвизовият режим на пътуване, както и да се ограничат бъдещите формални усложнения,  свързани с попълване на различните видове документация.

По отношение на преговорите по Брекзит  Захариева допълни, че българската позиция за бъдещите отношения с Обединеното кралство е, че те трябва да се основават на всеобхватно партньорство и сътрудничество, базиращо се на основните принципи на ЕС, във всички сфери, в които Лондон е наш ключов партньор. Първият ни дипломат отбеляза още, че въпреки постигнатия напредък в преговорния процес през март, предстои да се постигне договореност по някои много ключови въпроси – границата с Ирландия,  управлението на Споразумението по оттегляне, ролята на Съда на ЕС след излизането на Лондон от Съюза.

По  думите на Захариева и при най-положителен изход от преговорите по Брекзит съществуват определени рискове за икономиката. „Обединеното кралство напуска над 750 договора и това ще окаже влияние върху всички сфери на обществения живот. Много е важно да защитим интересите на България и стабилността на бизнеса и работим за това“, заяви Захариева.

Декларация на МВнР
Екатерина Захариева: Без подкрепата на бизнеса политиците не могат да се справят с глобалните предизвикателства

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина