Gerb

Екатерина Захариева прие делегация от Държавата Израел по случай 75 години от спасяването на българските евреи
8.03.2018
Print
Email
"Българските власти правят необходимото за предотвратяване на всички форми на нетолерантност, ксенофобия и дискриминация. Може да разчитате на нас." С тези думи заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева прие делегация от Държавата Израел, пристигнала за отбелязването на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи.
 
Българският министър посочи, че страната ни работи активно в борбата с езика на омразата. "България беше петата държава, която прие работна дефиниция и определи Национален координатор за борба с антисемитизма. Заместник-министър Георгиев е много активен в тази насока", посочи Захариева. Тя изрази съжаление, че подобно на други страни, и в България се наблюдават отделни прояви на антисемитизъм, но те се извършват от изолирани и маргинални елементи на българското общество.
 
Захариева се спря и на тесните исторически връзки между България и Държавата Израел. Тя припомни, че през 2018 г. двата народа отбелязват две важни годишнини - 75 години от спасяването на българските евреи и 70 години от създаването на Държавата Израел. Българският министър подчерта гордостта на страната ни от факта, че народът ни е успял по време на Втората световна война да спаси българските евреи територията на Царство България от депортиране. За съжаление близо  11 000 евреи от Тракия и Македония не споделиха съдбата на своите братя и сестри от Царство България.
 
Министърът отбеляза, че наред с официалните политически отношения между двете страни се развиват и преките контакти между двата народа. Министър Захариева акцентира, че броят на израелските туристи, които посещават нашата страна, непрекъснато расте. "Днес България и Израел поддържат близки връзки на приятелство, но много ми се иска да видя по-активни икономически отношения между двете държави. Потенциалът е много голям и трябва да работим в тази посока още по-усилено", каза тя.
 
Делегацията включваше председателя на Групата за приятелство с България в израелския парламент (Кнесет) - Ейтан Броши, представители на българската общност в страната и председатели на български дружества в Държавата Израел.
 
Председателят на Групата за приятелство с България в Кнесета и останалите участници в делегацията изразиха безкрайни благодарности към страната ни. Те подчертаха, че една от основните им задачи е да предават на младите поколения любовта към България, а споменът за героичната постъпка да остане завинаги жив.
Отбелязване на Трети март в Кайро
Екатерина Захариева прие депутати от Бундестага

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина