Gerb

Ден на България в канадската провинция Онтарио
8.03.2018
Print
Email

Ден на България, посветен на националния ни празник Трети март и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, се проведе в Законодателното събрание на канадската провинция Онтарио на 1 март 2018 г.

При домакинството на председателя на парламента на Онтарио Дейв Левак и по покана на генералния консул на Република България в Торонто Петър Крайчев, събитието събра в правителствения комплекс Queen’s Park представители на изпълнителната власт на Онтарио, членове на Законодателното събрание, дипломати, представители на българската общност и духовенство от района на Голямо Торонто, на Канадско-българската бизнес мрежа, почетният консул в Мисисага Игнат Канев, фолклорни изпълнители, учители и ученици от български неделни училища.

Празничният ден започна с издигане на българския трибагреник пред сградата на парламента на най-гъсто населената канадска провинция Онтарио. Кратко слово произнесе вицепрезидентът на Канадската федерация на независимия бизнес Пламен Петков, а българският химн прозвуча в изпълнение на Калоян Калчев.

Церемонията продължи с официална част и културна програма в сградата на парламента. Зам.-председателят на парламента Су Уонг приветства възможността Националният празник на България да бъде отбелязан именно в Законодателното събрание и връчи на генералния консул Петър Крайчев тържествена грамота. В словото си зам.-председателят открои основни моменти от историята на България, говори за свързаните с празника паметни събития и подчерта ролята на българската общност в мултикултурното общество на Канада и Онтарио.

Българският генерален консул Петър Крайчев приветства участниците в церемонията и изрази признателност към Законодателното събрание на Онтарио за възможността България да бъде фокус в правителствения комплекс Queen’s Park. Той проследи двустранния и многостранен диалог с Канада в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС, направи преглед на свързаните с Освобождението и Националния празник събития и призова за минута мълчание в памет на геройски загиналите за свободата на България.

В културната програма прозвучаха изпълнения на фолклорната група „От Извора“ с ръководител проф. Ирина Маркова, съвместно с детския хор на Училището за български обичаи, традиции, история и фолклор „Българче“.

На гостите на събитието бяха раздадени мартеници. 

Вицепремиерът Екатерина Захариева прие британския министър по Брекзит
Симфоничен концерт в Братислава по случай Националния празник на България

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина