Gerb

Симфоничен концерт в Братислава по случай Националния празник на България
8.03.2018
Print
Email

Със симфоничен концерт в Голямата зала на Словашкото радио на 2 март в Братислава отбелязаха Националния празник на България. На събитието присъстваха представители на държавни и обществени организации, дипломати, българи, живеещи в Словакия, приятели на България и на класическата музика.

В поздравителното си слово посланик Йорданка Чобанова подчерта значението на Трети март за историята на България. Тя изтъкна, че никога не бива да се забравя подадената в тежък исторически момент ръка и изрази преклонение и признателност към героите, дали живота си за Свободата на родината, и на първо място – българските опълченци и руските войници. 

Програмата на концерта бе подбрана от Константин Илиевски – диригент, пианист и композитор и включваше творби на П. Владигеров, Й. Сук, К. Дебюси, Ф. Пуленк. Солисти на Симфоничния оркестър на Словашкото радио бяха виртуозните пианистки Йордана Паловичова, Кристина Дьопьош и световно известният български цигулар Светлин Русев, който изправи публиката на крака с изпълнението на рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров. Аплодисментите продължиха дълго и след изпълнението на биса - „Севдана“ от Георги Златев-Черкин.

Концертът бе записван и ще се излъчи от Словашкото национално радио и телевизия.

Ден на България в канадската провинция Онтарио
Прием по случай Трети март в сградата на Съвета на Европа в Страсбург

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина