Gerb

Представителният гвардейски оркестър с тържествен концерт в Сараево в чест на Българското председателство на Съвета на ЕС
8.02.2018
Print
Email

С тържествен концерт на Представителния гвардейски оркестър на Република България на 7 февруари в Босна и Херцеговина бе отбелязано Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието се състоя в Народния театър в Сараево, в рамките на 34-тото издание на международния фестивал „Сараевска зима“.
Концертът бе предшестван от кратко изпълнение на българските музиканти за жителите и гостите на града на площада пред театъра.
Официалната програма в Народния театър бе под надслов „Среща на култури: от брас до джаз“ и бе открита от директора на международния фестивал „Сараевска зима“ Ибрахим Спахич и посланика на България в Босна и Херцеговина Августина Цветкова.
Сред бурните аплодисменти на министри, висши държавници, представители на дипломатическия корпус и участници във фестивала от цял свят гвардейският оркестър представи произведения от български и чужди автори, джаз, филмова музика и суинг. Репертоарът бе подбран в съответствие с мотото на фестивала - „Другото лице на света“, и в духа на девиза на Българското председателство на Съвета на ЕС „Съединението прави силата“.
Посланик Августина Цветкова бе удостоена с почетна грамота за приноса на Република България в развитието на културата на Босна и Херцеговина и в знак на благодарност за последователната подкрепа за европейския път на страната.
Националната телевизия БХТВ излъчи на живо концерта, предоставяйки възможността посланията на нашето Председателство и традициите на българската култура да достигнат до възможно най-широка публика.

Посланикът ни в Любляна Димитър Абаджиев представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред ...
В Прага се проведе работен обяд за Българското председателство с участието на чешкия външен министър Мартин Стропницки

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина