Gerb

Председателят на парламента на Черна гора: Всички в региона чакаме с нетърпение вашето Председателство
14.12.2017
Print
Email
„Всички държави от региона с нетърпение очакваме вашето Председателство на Съвета на ЕС. На всяка крачка виждаме вашата подкрепа. Благодаря ви.” С тези думи председателят на парламента на Черна гора Иван Брайович се обърна към вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Българският първи дипломат посрещна госта днес в Министерството на външните работи в София. 
 
Брайович е на официално посещение в България – първото на председател на черногорския парламент у нас.  Заедно с него у нас е и депутатът Тарзан Милошевич, председател на Групата за приятелство с България в черногорския парламент. 
„Имаме  уникален шанс в следващите две години да постигнем много, тъй като и бъдещите председателства на Съвета – Австрия, Румъния и Хърватия, подкрепят европейската интеграция на Западните Балкани – каза Екатерина Захариева. – Вие сте позитивен пример, който трябва да бъде стимулиран, а не демотивиран. Аз съм ваш адвокат.”
 
„Много сме доволни, че имаме такъв адвокат. Очаквам по време на Българското председателство да отворим всички преговорни глави”, отвърна Иван Брайович.
 
Министър Захариева припомни, че благодарение на постоянните усилия на българския министър-председател Бойко Борисов и цялото правителство темата за европейската перспектива пред Западните Балкани е върната сред приоритетите на ЕС. Тя предупреди, че това може да завиши твърде много очакванията към България като председател на Съвета на ЕС, но страната ни ще се стреми всяка от шестте държави в региона, които искат да се присъединят към Съюза, да получи позитивен сигнал на базата на собствените си заслуги и напредък.
 
 „Силно се надявам по време на председателството си България да избута дотам този процес, че той да не може да се върне назад”, отговори Брайович и подчерта, че страната му е благодарна на България и за подкрепата за приемането в НАТО. 
 
 „Всички усилия на България са напълно безкористни. Смятам, че европейската перспектива държи Балканите стабилни”, сподели министър Захариева.
 
Визитата на Иван Брайович бе първата на председател на черногорския парламент у нас след възстановяването на държавността на страната. С министър Захариева той обсъди как да бъде засилено икономическото сътрудничество между двете държави, както и редица въпроси от международния дневен ред.
Екатерина Захариева поздрави новия си австрийски колега д-р Карин Кнайсл
Екатерина Захариева прие делегация от китайската провинция Хънан

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина