Gerb
Георг Георгиев: България няма да допусне прояви на антисемитизъм да петнят името на страната
28.11.2017

"България и българското правителство ще полагат изключително много усилия срещу всякакви прояви на антисемитизъм и нетолерантност, които петнят образа на страната. Ние сме една от първите три държави, които определят работната дефиниция за антисемитизъм и по този начин българската държава се ангажира трайно на институционално равнище в борбата срещу него", това заяви заместник-министър Георг Георгиев на церемония по валидиране на пощенска марка с лика на испанския дипломат Хулио Паленсия, помогнал на над 800 български евреи да не бъдат депортирани през Втората световна война.

На валидирането на пощенската марка присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на САЩ Ерик Рубин и посланикът на Испания Хавиер Перес-Грифо, председателят на Организацията на евреите в България (Шалом) Алек Оскар и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски.

В изявлението си Георг Георгиев подчерта, че избирането на Национален координатор за борбата срещу антисемитизма е изражение на нетърпимостта на държавата към актове на нетолерантност и език на омразата във всичките им форми.

Хулио Паленсия (1884-1957) е испански дипломат, работил в София, който със своите решителни действия, през Втората световна война помага за спасението от Холокоста на стотици български евреи. При напускането му от България е награден лично от Цар Борис III за неговата героична постъпка.