Gerb

Българска делегация участва в 127-та сесия на Комитета на министрите на страните членки на Съвета на Европа
19.05.2017
Print
Email

Съвременните предизвикателства в международната политика – борбата срещу тероризма, миграцията и ролята на Съвета на Европа (СЕ) при разрешаването на конфликти и кризи, бяха сред темите, обсъдени на 127-та сесия на Комитета на министрите на страните членки на СЕ. Форумът се проведе на 19 май 2017 г. в Никозия под председателството на министъра на външните работи на Република Кипър.

Участниците дискутираха осигуряването на дългосрочна ефективност на системата на Европейската конвенция за правата на човека, политиката на Съвета на Европа към съседните региони и сътрудничеството между организацията и Европейския съюз.

„България придава особена важност на настоящата сесия, която разглеждаме като форум за обсъждане на основните процеси в Европа, чието развитие ще повлияе не само на настоящето, но и на бъдещето на европейските държави. Нашият континент преминава през политическа несигурност, конфликти и кризи, изправен е пред предизвикателствата на екстремизма и тероризма, миграцията и бежанския натиск, надигащия се популизъм и национализъм. Мащабът на тези феномени генерира различни рискове, които имат потенциала да разрушат ценностната система, на която са основани европейските демокрации“. Това заяви в изказването си на форума зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. В ръководената от него делегация участваха Катя Тодорова, постоянен представител на България към Съвета на Европа в Страсбург, Христо Георгиев, посланик на Република България в Република Кипър, Мария Спасова, директор на дирекция „Права на човека” и Емануела Томова, началник отдел „Права на човека” в дирекция „Права на човека” в МВнР.

Форумът отбеляза и приключването на шестмесечното кипърско председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа и предаването на председателството на Чехия.
 

София бе домакин на международен форум за ядрената сигурност
Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина