Gerb

Ради Найденов: Добрият маниер в дипломацията е да има последователност и приемственост
27.01.2017
Print
Email

Добрият маниер в дипломацията е да имаме последователност, да бъдем предсказуеми, за да се ползваме и с доверието на партньорите към нас. Щастлив съм, че през последните години в Министерството на външните работи има приемственост, а тя е един добър потенциал, който трябва да надграждаме. Това заяви новият служебен министър на външните работи Ради Найденов на церемония по предаването на поста в МВнР.

Министър Найденов е опитен дипломат и професионалист и за мен е особена радост и чест да го приветствам днес в новото му качество на външен министър, каза от своя страна неговият предшественик на поста Даниел Митов. „Смяната на хората няма никакво значение. Важно е посоката да остава вярна“, подчерта той и изрази увереност, че в лицето на Ради Найденов страната ни има министър, който ще пази геостратегическата посока на България и ще я представлява по най-добрия начин.

Това, което ни дава членството в ЕС и НАТО е тази рамка, в която гражданите на България да се чувстват спокойни и сигурни и да се развиват в един свободен свят, заяви Даниел Митов. Той отбеляза, че в рамките на своя мандат като външен министър e защитавал именно европейския профил и цивилизационен избор на българския народ. Възстановихме до голяма степен някои загубени и малко поизтъркани връзки с традиционни западни партньори, казахме ясно на останалата част, че нашето приятелство трябва да се заслужи, търсихме и намерихме съмишленици, динамичното сътрудничество със съседите ни от региона беше приоритет, подчерта още Митов. Той благодари на екипа на министерството за проявения професионализъм и отдаденост в съвместната им работа.

Трябва бъдем единни, да сме заедно, за да градим, каза от своя страна новият министър на външните работи Ради Найденов, като изтъкна колко важни в тази посока са последователността и приемствеността. Той отбеляза, че светът днес е много динамичен, изправен пред редица предизвикателства, често определяни като кризи и различни събития, които изискват бърза реакция. В този свят е много важно да имаме висок професионализъм, да знаем какво е възможно да направим и да си поставяме реалистични цели, допълни външният министър.

По думите му периодът на работата на едно служебно правителство е кратък, но има пред себе си много задачи, с които човек трябва да се справи отговорно. Предизвикателствата винаги са нови, затова ще разчитам на подкрепата на екипа на министерството, на хората с които съм работил и досега, за да постигнем положителни резултати, заяви още министър Ради Найденов.
 

Дипломатите Любомир Иванов и Бойко Мирчев са заместник–министрите в кабинета на министъра на външните работи Ради ...
Семинар по повод отбелязването на Международния възпоменателен ден на Холокоста

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина