Gerb

Външният министър се срещна с Генералния директор на ЮНЕСКО
13.01.2014
Print
Email

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин се срещна днес в МВнР с Генералния директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) Ирина Бокова.  Двамата обсъдиха продължаващата реформа в Организацията и засилването на ролята й в региона.

Министър Вигенин изрази своята благодарност за целия принос на Ирина Бокова за издигане престижа и утвърждаване на името на България в международните отношения и глобалната политика. „На мен, като българка, не ми е безразлично какво е мястото на България и правя всичко възможно нейният авторитет да се укрепва”, заяви от своя страна Генералният директор на ЮНЕСКО.

Външният министър даде висока оценка за свършеното от нея през първия й мандат като Генерален секретар на ЮНЕСКО и потвърди подкрепата на българските институции за бъдещата дейност на Организацията. Ирина Бокова отбеляза, че предстоят сериозни реформи, които при належащите бюджетни съкращения налагат взимането на тежки решения, като в същото време се запазят основните цели и големите амбиции на ЮНЕСКО.

Сред темите на разговора беше и работата на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и на открития през 2012 г. в София Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа. 

Кристиан Вигенин: Страховете за наплив на българи във Великобритания не се оправдаха
Кристиан Вигенин: От интерес за всички е да работим за запазването на ролята на ЕС и основните принципи, на които ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина