Gerb

България смята българската диаспора в Украйна за естествена връзка между нашите две страни
9.11.2013
Print
Email

„България смята българската диаспора в Украйна за естествена връзка между нашите две страни. Българската държава ще подкрепя и занапред усилията за съхраняване на българското самосъзнание, език и традиции. За това работят и българското посолство в Киев, и Генералното ни консулство в Одеса”, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин при срещите си с представители на българската общност в Киев и Одеса.

Вигенин, който е на официално двудневно посещение в Украйна, изрази надежда, че социално-икономическото положение на общността ще продължи да се подобрява в рамките на европейска Украйна.

Днес в Генералното ни консулство в Одеса министър Кристиан Вигенин изрази удовлетворение от възможността да се срещне със сънародниците ни в Украйна за втори път и отбеляза, че такива контакти допринасят за по-задълбочено разбиране на съществуващите проблеми и често пораждат нови идеи за тяхното решаване. Той запозна присъстващите на срещата с резултатите от проведените официални разговори с украинското държавно ръководство и пое ангажимент за съдействие, от страна на българската държава, за развитие на предложените идеи в конкретни проекти.

По време на разговорите си с представителите на българската диаспора, министърът заяви подкрепата на страната ни за съхраняване и развитие на нейната идентичност, както и необходимостта тя да бъде част от нашата активна подкрепа за европейската интеграция на Украйна.

Вигенин беше запознат с успехите и актуалните предизвикателства, с които се сблъскват българите в Украйна. Представителите на общността отбелязаха необходимостта от привличане на нашия бизнес към сътрудничество и инвестиционна дейност в интерес на развитието на българските райони. Те предложиха на външния министър идеи за реализацията на проекти.

През втория ден от посещението си в Украйна министър Вигенин проведе разговор с новоназначения председател на Одеската областна държавна администрация Николай Скорик. „Приветствам прагматичния подход на украинския премиер Азаров и смятам, че в рамките на предстоящото негово посещение в България ще бъдат обсъдени възможностите за участие на Украйна в конкретни проекти на Дунавската стратегия на Европейския съюз”, заяви Вигенин. Губернаторът изрази благодарност за направеното предложение и заяви желание чрез представителството на украинското външно министерство в Одеса да предложи идеи.    

В Одеса министърът подари художествена литература на Катедрата по български език в Одеския национален университет „И.И.Мечников” и поднесе цветя пред паметника на Св.Св. Кирил и Методий. Преди това Вигенин посети Всеукраинския български културен център.

По-рано, по време на срещата си с българската диаспора в Киев, министър Вигенин връчи награда „Златна лаврова клонка на Министерството на външните работи” на Юрий Седих, президент на дружество „Украйна – България” за приноса му към утвърждаването и развитието на българското образование и култура.

Евроексперти пристигат на оценъчна мисия у нас
Кристиан Вигенин разговаря с президента и председателя на парламента на Украйна

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина