Gerb

Кристиан Вигенин ще участва в Съвета на ЕС “Общи въпроси” в Брюксел
29.09.2013
Print
Email

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин ще участва на 30 септември в Брюксел в заседанието на Съвета на ЕС “Общи въпроси”. Съветът ще обсъди подготовката на заседанието на Европейския съвет на 24-25 октомври, което ще бъде посветено на възстановяването на икономическия растеж и заетостта, с акцент върху дигиталната икономика, научните изследвания и услугите. Ще се състои и дискусия на министрите по законодателния пакет в областта на Кохезионната политика, като част от следващата многогодишна финансова рамка.

На 1 октомври министър Вигенин ще се срещне с комисаря по разширяването и европейската политика за съседство Щефан Фюле. С него ще обсъдят европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, както и политиката на ЕС към Източните партньори и предстоящата през месец ноември среща на върха на Източното партньорство във Вилнюс.

Министър Вигенин ще разговаря и с еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева за ситуацията с нарастващия брой лица, търсещи убежище в България. В програмата на министъра са предвидени и срещи с Жозеф Дол - председател на ПГ на ЕНП, Ханес Свобода - председател на ПГ на ПЕС и Ребека Хармс - съпредседател на Групата на Зелените. Министър Вигенин ще се срещне и с председателя на комисията по външна политика на Европейския парламент Елмар Брок. 

Министър Кристиан Вигенин настоя за бързо постигане на споразумение с ЕП по Кохезионния пакет от регламенти
Външните министри от Югоизточна Европа се събраха на работна среща в Ню Йорк

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина