Gerb

21 СЕПТЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МИРА
21.09.2013
Print
Email

Образованието е в основата на устойчивия мир

Мирът започва там, където спира насилието и започва сътрудничеството. Различни степени на съдействие и интеграция маркират пътя към мира, по който се движи Европейският континент, достигнал своя „Пакс Европа” след Втората световна война. В международен план, държавите-пазителки на мира се присъединяват към ООН водени от идеята, че единственият начин за постигане на мир, прогрес и развитие е обединението в една общност, основана на разбирателството между отделните народи. Водещата цел е гарантиране на международната стабилност и предпазване на бъдещите поколения от трагедиите на войната и страданията, обрисувани от Пикасо в световноизвестното живописно платно „Герника.”

На днешния ден се отбелязва 31-та годишнина от провъзгласяването на Международния ден на мира от ООН. Всички 193 страни – членки на ООН приемат този ден като празник на глобалното прекратяване на огъня и насилието и призив към всички държави и народи да спрат военните действия. Сега с ясно съзнание поглеждаме към света, в който конфликтите са реалност, а постигането на мир изисква далновидност, постоянство и общи усилия. Днес България, като държава членка на ООН и на Европейския съюз, за пореден път се обявява в подкрепа на усилията за поддържане и активно насърчаване на мира както в рамките на ЕС, така и на международно ниво със средствата на дипломацията.

Тази година темата за Деня на мира е „Образование за мир”, защото именно образованието е основата на устойчивия мир, то е двигател на толерантност и ненасилие. Образованието чрез познанието и културата на диалога, може да подпомогне мирното решаване на конфликти, то възпитава уважение към чуждите култури, към културното и езиково многообразие, то учи на толерантност и ненасилие. Според Генералния Секретар на ООН Бан Ку Мун "не е достатъчно само да научиш децата как да четат, пишат и смятат. Образованието трябва да развива взаимното уважение към другия и към света, в който живеем и да помага на хората да изковат по-справедливо, приобщаващо и мирно общество."

Ние толкова много се нуждаем сега от мир, за да дадем шанс на децата и внуците да живеят в един толерантен и проспериращ свят. Ние им го дължим. Нека правителствени и неправителствени организации обединят силите си и заедно с международните организации да превърнем образованието в инструмент на мира. Длъжни сме да възпитаме у бъдещите поколения диалогична култура и да изградим, чрез образованието, един по-солидарен свят.

Oфициалната церемония по случай Деня на мира ще се проведе на 21 септември 2013 г. (събота) от 11.30 ч. пред Паметника на незнайния войн. Програмата включва поднасяне на венци на паметника на Незнайния войн от Дружеството за ООН в България и Съюза на ветераните в България, както и прочитане на приветствието на Генералния Секретар на ООН Бан Ки Мун. Послания ще бъдат произнесени и от името на Министерство на външните работи, Дружеството за ООН в България, Съюза на ветераните в България, Върховния комисариат на ООН за бежанците  и от Юджи Миата, посланик на мира.  

България получи подкрепа за отпадането на визите за САЩ
Кристиан Вигенин посети Мемориалния музей на Холокоста

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина