Gerb

Отношенията между България и САЩ се развиват трайно и стабилно
20.09.2013
Print
Email
През първия ден от работното си посещение във Вашингтон министърът на външните работи Кристиан Вигенин разговаря с Елиът Ингъл – зам. председател на Комисията по външни отношения на Камарата на представителите, с Уенди Шърман – подсекретар по политическите въпроси, както и с Пол Джоунс, помощник-секретар за Европа и Евразия в Държавния департамент.
 
На официален обяд в Библиотеката на Конгреса на САЩ беше отбелязана 110-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Съединените щати. Основно изказване направи министър Вигенин като отбеляза, че независимо от политическите обрати, отношенията между България и САЩ се развиват трайно и стабилно и се коренят в периода още преди установяването на официалните дипломатически отношения. Вигенин изтъкна ролята на американския журналист Макгахан в отразяването на Априлското въстание от 1876 г. Благодарение на неговите репортажи светът е научил истината за трагичните събития в България, спомена министърът. Той отбеляза и ролята на бележити българи в различни сфери за развитието на американската държава. Подчертан беше и потенциалът на живеещите в САЩ българи за по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения във всички области. Министър Вигенин подчерта, че в последните години отношенията между двете държави са достигнали ниво на стратегическо партньорство, допринасящо за мира и стабилността на нашия континент.
 
Модератор на последвалата дискусията беше посланикът на България в САЩ г-жа Елена Поптодорова. На фона на песента „Излел е Дельо хайдутин”, тя подчерта значимостта на двустранните отношения, които не се ограничават във формално измерение, а имат дълбоко човешки характер.
 
Гостите на церемонията бяха конгресмени, представители на Държавния департамент, Департамента по търговия, Департамента по вътрешна сигурност, посланици на европейски държави, бивши посланици на САЩ в България, почетни консули на България в САЩ, представители на мозъчни центрове и изявени представители на българската общност в САЩ, както и висши мениджъри на големи американски компании, опериращи в България.
 
Директорът на Библиотеката на Конгреса д-р Джеймс Билингтън направи преглед на отношенията между САЩ и България и акцентира върху значимостта на активните контакти между научните среди и институции на двете страни. Приветствие към гостите отправиха съпредседателите на Групата за приятелство с България в американския Конгрес- републиканецът Джо Уилсън, съпредседател на Групата за приятелство с България в Конгреса, и демократът Ричард Нийл. Те високо оцениха развитите партньорски отношения с България в различни области.
 
Посланик Филип Рийкър, заместник-помощник държавен секретар по европейските въпроси, направи цялостен преглед на двустранното сътрудничество, подчертавайки партньорството в НАТО, съвместната работа в областта на поддържането на сигурността в Ирак, Афганистан, Косово, Либия и Босна и борбата с тероризма. Посланик Рийкър изтъкна също и развитите търговски отношения между двете страни. Той отбеляза също и 70-та годишнина от спасяването на българските евреи, което, по думите му, потвърждава историческото противопоставяне на българите срещу нетолерантността.
 
В разговорите с представителите на Конгреса и администрацията бяха обсъдени въпроси на двустранните отношения. Министър Вигенин постави въпроса за отпадането на визите за български граждани, желаещи да посетят САЩ, изтъкна важността на свободното пътуване за допълнителното задълбочаване на двустранните отношения в сферите на икономиката, образованието, науката и културата. В разговорите бяха засегнати и ситуацията около Сирия, американските инвестиции в България, използването на съвместните военни съоръжения в Ново село за обучение на либийски военнослужещи и актуалните въпроси на Балканите.
Кристиан Вигенин посети Мемориалния музей на Холокоста
Външната комисия на НС изслуша посланиците ни във Виетнам и Канада

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина