Gerb

Наша първостепенна задача е да гарантираме сигурността на българските граждани
28.08.2013
Print
Email

Министър Кристиан Вигенин по Българско национално радио, програма „Хоризонт”, „12 плюс 3”, 28 август 2013 г.

Водещ Петър Волгин: И сега към... отново към най-актуалната тема и в България, и в света, разбира се, предстоящите военни удари срещу Сирия. Никой вече не се залъгва, че те могат да бъдат отминати. Сега наш събеседник е външният министър Кристиан Вигенин. Здравейте, г-н Вигенин.

Кристиан Вигенин: Здравейте.

Водещ: Така. Кажете, моля, каква е официалната позиция на България. Вие вчера излязохте с официално изявление за това, че ние сме за намиране на политически изход от кризата, категорично осъждаме насилието като средство за търсене на изход от тази криза. Но зад тези хубави думи какво се крие, при положение, че ако не утре, то вдруги ден ще има военни удари срещу Сирия. България как реагира в тази ситуация?

Кристиан  Вигенин: Вижте, аз допускам, че е възможно и това да се случи, но вие с такава сигурност говорите, която. . .

Водещ: Всички така говорим.

Кристиана Вигенин: Да. Мисля, че като че ли към момента повече се говори преди всичко в медиите, отколкото по същество. Но все пак, първо, до този момент няма решение нито на държава, нито на който и да е форум или коалиция на желаещи, или т.н. за военни удари по Сирия, затова аз избягвам да се спекулира с евентуално участие на България в евентуална военна операция. Още повече когато се говори за военна операция, има най-различни предположения - ако бъде, пък какъв ще бъде нейният формат, обхват, мащаб. Така че според мен България да бяга пред вятъра не е роля, която следва да изпълняваме. Все пак да кажа, че днес се провежда заседание на НАТО в Брюксел, чакаме резултатите от обсъждането за Сирия. Все пак там е форумът, където най-малкото ще получим известна ориентация за ролята на НАТО в развитието на ситуацията в Сирия оттук нататък. Второ, все пак чакаме резултатите от мисията на разследващия екип на ООН, за да видим какво ще установи този екип на място в Сирия, дали... че са използвани химически оръжия, вече е ясно, но кой и как ги е използва. Все пак не бивада бързаме, преди да имаме резултатите и от това разследване. На база на тази информация ние ще планираме и нашите следващи стъпки. Бих казал също така, че за нас е много важно Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации да поеме своята отговорност в сегашната ситуация и да излее с ясно решение и ясна резолюция какво Организацията на обединените нации ще направи оттук нататък при сега така създалите се обстоятелства. Как ще се направи възможното да се избегне повторна употреба на химически оръжия в Сирия и освен това какви са следващите стъпки, как може да се активизират дипломатическите усилия. Знаете, че беше планирана по съвместна инициатива на Русия и на САЩ втора конференция, мирна конференция за Сирия, но тя. . .

Водещ: Тя малко остана на заден план сега тази конференция.

Кристиан Вигенин: Ами, остава на заден план, беше отлагана няколко пъти, дали сегашната ситуация не създава пък възможност този процес да продължи, защото все пак да имаме едно наум, най-лесно вероятно е да се организират военни удари, военна интервенция, но по-важно е какво се случва след това, как управляваме процеса след това, как стимулираме политическия процес в Сирия, така че...

Водещ: Ние, г-н Вигенин, спомняме си, че България е взимала активно участие в подобен тип операции, нека само да напомним, 2003 г. Ирак, когато бяхме член на коалиция на желаещите. Ако сега има такава коалиция, ще бъдем ли членове, ако от нас поискат да участваме в една подобна операция, ще участваме ли?

Кристиан Вигенин: Вижте, пак казвам, това е въпрос на анализ, първо, дали това би било евентуално операция на НАТО, ще има ли решение на Съвета за сигурност на ООН. Ако е коалиция на желаещите, какво означава това и какъв е форматът, какво евентуално би било искано от България. Затова, пак казвам, за мене е излишно да се спекулира, мога само да кажа, че този въпрос за ситуацията в Сирия, отраженията върху сигурността на България, региона, ще бъде обсъждана в петък на заседание на Съвета по сигурността към премиера. Там, естествено, ще участва и министърът на отбраната. С него ще обсъдим, включително и в петък, каква е готовността все пак на българската армия да се включи в операция, каквато и да била тя. Разбира се, това е свързано отделно от това с политическо решение, но пак казвам, ние да избързваме, мисля, че е пресилено и не е нужно да го правим. България винаги е била надежден партньор, ние сме член на НАТО, но да заявяваме отсега без някой да е искал нещо от нас и без да има каквото и да е решение, ние да настояваме едва ли не за
включването ни в несъществуваща коалиция, мисля, че не е подходът, който е нужен на България . . .

Водещ: Вашият, вашият предшественик Николай Младенов беше доста по-смел, дори организира срещи на сирийската опозиция, приятелите на Сирия, на българска територия. Този тип политика как ви изглежда?

Кристиан Вигенин: Аз все пак да припомня, че ние, България ясно е изразила отношението си към Асад, Башар Асад, и неговото управление. България е признала опозицията като представляваща страната, така че тук въобще не стои въпросът ние, условно казано, на чия страна сме в този конфликт. За нас сегашното управление на Сирия отдавна е загубило своята политическа легитимност, както в лицето на своя народ, така и в международен план, но когато се взимат решения за. . . по въпроси за мира и войната, мисля, че  да. . . така, да бъдем прибързани като страна, която все пак не се слави с най-мощната армия и най-големия капацитет, който. . . военен, който има, смятам, че не е нужно и тук трябва да бъдем достатъчно, така, внимателни, достатъчно наясно с нашите собствени възможности и в нашия възможен принос.

Водещ: Питам дали ще организираме подобен тип срещи отново на сирийската опозиция на българска територия, каквито бяха по времето на министър Николай Младенов.

Кристиан Вигенин: Вижте, аз не смятам, че са необходими, въпрос на преценка е. Ако се прецени, че това е важно от гледна точка на бъдещия политически процес в Сирия, ако с това бихме допринесли за мира в страната и връщането към нормалността, към мира - защо не.

Водещ: Бихме ли?

Кристиан Вигенин: Пак казвам, трябва. . .

Водещ: Бихме ли допринесли, това е въпросът. Дали така допринасяме за мирния изход от кризата.

Кристиан Вигенин: Ами зависи от формата. Пак казвам, за да има политически процес, очевидно трябва да има две страни - оттеглянето на Башар Асад е било поставяно неведнъж като условие от Европейския съюз, от нашите партньори, ние се солидаризираме с това. Но за да има политически процеси, мирен, или преход по-скоро от война към мир в Сирия, очевидно трябват две страни. Ако ние можем да допринесем за това - добре, но, пак казвам, нека да сме наясно с нашите собствени възможности и собствена тежест.

Водещ: А, министър Вигенин, дали българското правителство в момента работи в синхрон с президентството, с президента, дали президентът е поканен на това заседание в петък на Съвета по сигурността към Министерския съвет?

Кристиан Вигенин: Първо, да подчертая, че, да, работим в синхрон, даже след малко ще имам среща с президента аз самият по тези въпроси. Второ, президентът не е поканен на това заседание, защото е различен форматът на съвета по сигурността. Президентът има друг формат, който би могъл да използва при необходимост. Това смятам, че би трябвало да се случи, ако вече се реши за такава операция, ако от нас бъде поискана подкрепа, смятам, че е задължително да се събере Консултативният съвет по национална сигурност към президента, но това са следващи стъпки. Искам да уверя и слушателите на радиото, че ние подхождаме много отговорно към този въпрос, обмисляме нещата от всички посоки. Наша първостепенна задача е да гарантираме в края на краищата сигурността на България и на българските граждани. А другите въпроси са вторични, те са свързани с нашите ангажименти. . .

Водещ: А дали сме готови, дали сме готови да посрещнем, министър Вигенин, една засилена бежанска вълна от Сирия. Какви са нашите възможности, защото знаем, че лагерите ни. . . домовете за настаняване вече са препълнени.

Кристиан Вигенин: Наистина бежанският поток е засилен, за вълна на този етап не можем да говорим, но в пъти се е увеличил броят на хората, които са поискали статут на бежанци в България тази година в сравнение с миналата. Буквално днес Министерски съвет в резултат и на дискусиите, които се водиха последните седмица-две, и в медиите включително, взе решение да отпусне сумата от 565 хиляди лева за разширяване на капацитета на България, включително част от него в спешен порядък, защото независимо от това какво се случва оттук нататък в Сирия очевидно ние в момента не сме в състояние да поемем вече съществуващия поток. Има наистина риск от неговото ускоряване. Не говоря за вълна, не бива да притесняваме българските граждани, но ускоряване на този поток, който не е само от сирийци, но основен дял имат сирийските граждани. Все пак на фона на ситуацията в съседните на Сирия страни, където са със стотици хиляди бежанците, ситуацията в България е далеч по-различна, под пълен контрол на нашите власти. Впрочем заедно с увеличаването на капацитета за настаняване се предприемат мерки. Тези въпроси също ще бъдат обсъждани в петък, ситуацията с бежанците. Така че, уверяваме и вас, и гражданите, че правителството взима всички необходими мерки, за да гарантира сигурността на страната и на българските граждани.

Водещ: Струва ми се, че в петък вече ще трябва да обсъждате и ударите на сирийска територия?

Кристиан Вигенин: Точно така, дотогава се надявам да имаме повече информация от предстоящите заседания и на НАТО, и на Съвета за сигурност на ООН, евентуални други решения. А в заседанието участва и министърът на отбраната, така че след това заседание ще има, естествено, брифинг, на който и министърът на отбраната, вероятно и аз, ще се включим и ще коментираме в повече детайли нашата позиция в зависимост от развитието на ситуацията. Подчертавам, няма смисъл, не е нужно да избързваме с позиции тогава, когато е толкова динамична ситуацията със Сирия. Достатъчно ясен смятам, че бях и аз от името на Министерство на външните работи вчера в моето изявление. Ще добавим допълнителни елементи оттук нататък, когато има някакво развитие, аз очертах. . .

Водещ: Тоест, да. . .

Кристиан Вигенин: . . . какви са елементите.

Водещ:. . . чакаме, чакаме да ни поканят и тогава мислим, а дотогава не бързаме да се натискаме?

Кристиан Вигенин: Мисля, че леко грубо го казахте, но. . .

Водещ: Грубо, да...

Кристиан Вигенин: . . . би могло и така да се синтезира. Правим нещата така, както биха били в интерес на страната.

Водещ: Много ви благодаря, министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Съвместна инициатива на Държавния културен институт и посолството на Казахстан у нас
Очакваме ясна резолюция на Съвета за сигурност на ООН по Сирия

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина