Gerb

Очакваме ясна резолюция на Съвета за сигурност на ООН по Сирия
28.08.2013
Print
Email

„Към този момент не са постъпили конкретни искания към България за подкрепа или участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия.” Това обяви по време на пресконференция след редовното заседание на Министерския съвет Кристиан Вигенин. Външният министър подчерта, че няма нужда от спекулации по този въпрос. „Тогава и ако изобщо бъде поискано съдействие от наша страна, ние ще заявим позицията си”, допълни той.

Външният министър приветства позицията на ООН и заяви, че очаква Съветът за сигурност на организацията да поеме своята отговорност и да излезе с ясна резолюция, като същевременно бъдат активизирани и политическите усилия за намиране на изход от кризата, включително и чрез провеждането на планираната отдавна конференция в Женева.

Министър Вигенин посочи, че днес ще се проведе заседание на НАТО на ниво посланици, на което ще бъде обсъдена ситуацията в Сирия. „Очакваме резултати и от разследващата мисия на ООН и в зависимост от тях ще планираме стъпките и позицията на страната ни”, посочи той.

Темата за Сирия ще бъде включена и в дневния ред на неформалната среща на външните министри на страните-членки на ЕС, която ще се проведе на 6-7 септември във Вилнюс. В заседанието ще участва и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

В петък ще заседава Съвета за сигурност към министър-председателя. На него ще бъде обсъдено актуалното развитие на ситуацията в Сирия, потенциалните заплахи на сигурността на България, както и евентуалния бежански поток към страната ни. Външният министър съобщи, че на днешното си редовно заседание правителството е взело решение да бъдат отпуснати 565 000 лв., които да бъдат използвани за създаването на допълнителен капацитет за временно настаняване на търсещи убежище.

Кристиан Вигенин отбеляза, че за първите седем месеца на 2013 г. броят на бежанците е нараснал пет пъти спрямо предходната година. „На този етап обаче няма пряка заплаха, това са превантивни мерки, които всяка сериозна държава трябва да вземе”, подчерта той. В допълнение МВР ще засили контрола по границата с Турция.

Съвместна инициатива на Държавния културен институт и посолството на Казахстан у нас
Изявление на министъра на външните работи Кристиан Вигенин по последните събития в Сирия

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина