Gerb

И двете страни в Египет трябва да направят компромис, за да бъде възстановен демократичният политически процес
20.08.2013
Print
Email
„Ситуацията в Египет е твърде сложна, за да можем да кажем, че само едните или другите са виновни. За да бъде възстановен демократичният политически процес, и двете страни ще трябва да направят компромиси, за да седнат на една маса. В противен случай ще има още жертви, което е недопустимо.” Това заяви министър Кристиан Вигенин в сутрешния блок на БНТ. България не заема страна, а очаква политическите сили в Египет  да направят нужното, за да бъде преодоляно разделението, подчерта той.
 
На предстоящата извънредна среща на външните министри на страните-членки на ЕС в сряда, посветена на случващото се в Египет, ще бъде проведена сериозна дискусия за това накъде върви страната и какви мерки могат да бъдат предприети, за да се върне тя на демократичния път на развитие. Сред предварително обсъжданите идеи са налагане на оръжейно ембарго или временно спиране на доставките на оръжие, замразяване на финансовата помощ от ЕС и др.
 
„Ние не подкрепяме замразяване на финансовата помощ, защото подобна стъпка няма да реши конкретния проблем сега, а в перспектива ще рефлектира върху гражданите на Египет”, подчерта министър Вигенин. По думите му, необходимо е да се направи задълбочена оценка на това как е бил използван досега този ресурс в подкрепа на демократичния процес и дали е възможно да има пренасочване на средствата по някои инструменти.
 
„Не е въпрос просто на принципи, които трябва да защитаваме. Трябва да се гарантира бъдещето на гражданите на Египет. За да върви напред, страната трябва да върви на два крака – единият е укрепване на демокрацията, а другият - икономическо развитие и решаване на социално-икономическите проблеми”, каза още външният министър.
 
Предупреждението на Министерство на външните работи към планиралите да пътуват до Египет остава в сила. „Извънредното положение все още е факт. Въздържайте се от пътуване, а ако се налага, преди отпътуването се регистрирайте на страницата на МВнР или се обадете по телефона, за да знаят служителите ни в посолството в Кайро как могат да се свържат с вас при необходимост”, апелира външният министър.
 
Според Кристиан Вигенин не се очаква събитията в Египет да родят бежанска вълна, която да стигне и до България. В същото време обаче риск винаги съществува и ние трябва да бъдем готови за това. „От миналата година насам се забелязва нарастване на броя на хората, които търсят убежище в България. Само за първата половина на тази година те са повече отколкото за 2012 г.”, посочи той. Капацитетът на страната ни е изчерпан, което налага необходимостта от предприемането на съответните мерки за решаване на проблема.
 
По отношение на вътрешнополитическата ситуация в България Кристиан Вигенин коментира, че не очаква предсрочни избори през есента.  „Нека да видим как правителството изпълнява своите ангажименти, които ще отчита ежемесечно. Ако няма насаждане на напрежение, ще вървим към успокоение. Това ще ни позволи да се съсредоточим върху работата си. Правителството и аз персонално ще положим всички усилия за това, за да покажем на гражданите, че работим в техен интерес”, категоричен бе той.
Възможности за кандидатстване за финансиране на проекти пред Европейския фонд за демокрация
Изявление на министъра на външните работи Кристиан Вигенин по повод бомбения атентат в Бейрут

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина