Gerb

Европа иска в България да има стабилност и диалог
24.07.2013
Print
Email

Министър Кристиан Вигенин пред БТВ, Тази сутрин

 „Аз напълно се присъединявам към почти всичко, което казаха двамата посланици, към това което каза г-жа Рединг вчера. Трябва да има диалог, Европа иска в България да има стабилност, диалог и политическите сили да се обединят около разрешаването на проблемите, които се отразяват на целия ЕС. Те са свързани и с Механизма за сътрудничество и оценка и с Шенген, но и със свободата на медиите и с концентрацията на собствеността в медийната сфера. Това са неща, с които и ние, като опозиция, се занимавахме. Трябва да си дадем сметка какво става и защо в протегнатата ръка не трябва да има павета.” Това заяви в сутрешния блок на бТВ министърът на външните работи Кристиан Вигенин в коментар за събитията от последните дни.

По думите му, трябва да се направи анализ на случилото се и да се начертаят мерките, които да бъдат предприети оттук насетне. „Ако сме отговорни и чуваме какво ни говорят нашите партньори, трябва да обсъдим 10 точки, които трябва спешно да бъдат приложени. За да се успокои напрежението, имаме нужда от съгласие по основните проблеми”,  подчерта българският външен министър. „Снощи видяхме хора, отишли с чисти намерения, но и хора, които очевидно бяха там, за да създават напрежение. Това, което се случи,  трябва да ни  стресне, защото от хвърчащите павета можеше да пострадат повече хора и дори да има мъртви. Аз видях хора, които стояха с вдигнати ръце пред полицията, но и такива които умишлено се блъскаха”, допълни министър Вигенин.

„В разговори с посланиците те ми казаха, че правителството е ключ за решаването на проблема, затова трябва буквално днес да започне диалог. Да, назначението на Делян Пеевски беше грешка и ние си дадохме сметка за това. Протестиращите ще си дадат сметка, че процесът по оздравяването на държавата бе прекъснат вчера", каза още той. По думите му по много ключови неща България се е върнала години назад. „Нима забравихте как се изгради тази империя, която храни олигархията?”, попита министърът. Според него това се  е случило по времето на Бойко Борисов, а напрежението в момента се насажда от един друг кръг, които търси реванш. „Няма нарочно да спомена кой е той, защото всички добре го знаят. Не приемам в една демократична държава да бъдат държани депутати, синдикалисти и журналисти като заложници”, категоричен бе той, като допълни, че трябва да се благодари на полицията, защото е успяла  да се справи със ситуацията и да не се стигне до повече напрежение.

Новоназначените български посланици в Италия и НАТО бяха изслушани от Комисията по външна политика в НС
Кристиан Вигенин: Да засилим диалога с институциите

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина