Gerb

България и Гърция споделят общи отговорности към европейското бъдеще на Западните Балкани
4.07.2013
Print
Email

„Щастлив съм, че изградените отношения на добросъседство и стратегическо партньорство между България и Гърция продължават да се развиват активно. Настоящето правителство ще работи, за да даде най-доброто от себе си в тази посока”.  Това заяви българският външен министър Кристиан Вигенин на среща с гръцкия посланик у нас Трасивулос Стаматопулос.

„България и Гърция споделят общи отговорности по отношение развитието на Западните Балкани. Членството на Хърватия в ЕС, както и усилията на Сърбия и Косово са положителен знак за европейската перспектива на страните от региона и стимул те да продължат с необходимите реформи”, каза министър Вигенин. Сигурен съм, че с Гърция, и занапред ще подкрепяме процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, допълни той.

България и Гърция са стратегически и важни икономически партньори, заяви от своя страна  посланик Стаматопулос. Ние сме пример за две съседни страни, изградили отлично сътрудничество помежду си и трябва да продължим да работим заедно за реализирането на европейската перспектива на Западните Балкани, подчерта той.

В рамките на срещата си, министър Вигенин и посланик Стаматопулос обсъдиха още възможностите за сътрудничество в рамките на ЕС, включително и във връзка с предстоящото Гръцко председателство на Съвета на Съюза, както и развитието на бизнес отношенията между двете страни. „Гърция е сред нашите основни търговски партньори от ЕС. Икономическите отношения са приоритет на настоящето правителство и то ще работи активно за подобряването на бизнес климата в страната и привличането на чужди инвеститори”, подчерта Кристиан Вигенин.

Българският външен министър поздрави посланик Стаматопулос, който през август 2013 г. ще заеме поста помощник-генерален секретар по политически въпроси и политиката на сигурност на НАТО. „Вашето назначение е успех и за България, защото именно гръцкият посланик  у нас  ще заеме този важен пост”, подчерта министър Вигенин и му пожела успех.

Среща на министър Кристиан Вигенин с посланик Марко Контичели
Общественият съвет към МВнР заседава за първи път

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина