Gerb
Кристиан Вигенин: Развитието на икономическите връзки между България и Великобритания е сред нашите приоритети
2.07.2013

Сътрудничеството между България и Великобритания в рамките на ЕС и възможностите за активизиране на икономическите отношения между двете страни обсъдиха на среща днес външният министър на България Кристиан Вигенин и министърът по европейските въпроси на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Лидингтън.

„Развитието на икономическите връзки между България и Великобритания, включително привличането на британски инвестиции и разширяването на дейността на вече установилите се в България британски компании е сред нашите приоритети”, подчерта българският външен  министър.

„България и Великобритания имат близки отношения на сътрудничество, базирани на  уважение и разбиране”, заяви от своя страна министър Лидингтън като изтъкна силната подкрепа на страната си за предприетите от България антикорупционни мерки и борбата срещу организираната престъпност. Той допълни, че двете страни могат да се учат взаимно от натрупания опит в областта на икономическата дипломация и да използват активно мрежата на своите посолства, за да дадат тласък на търговските и инвестиционните отношения.

И двамата подчертаха развитието на политиката на разширяване и Източното партньорство на ЕС като сфери от ключов интерес и за двете страни. „Историята и географията на България я правят експерт по отношение ситуацията на Балканите и в страните от Източното партньорство”, изтъкна британският министър. В рамките на срещата, Кристиан Вигенин и Дейвид Лидингтън обсъдиха и мерките, които трябва да бъдат предприети в рамките на ЕС, за да стане Европа по-конкурентноспособна, а  нейните граждани да получат стандарта на живот, социалната закрила и обществените услуги, които заслужават.

 „Един от важните въпроси в отношенията ни с Великобритания, от съществено значение за всички наши сънародници, е свързан с отпадането в края на 2013 г. на седемгодишния ограничителен период за български граждани да работят в страни-членки на ЕС”, подчерта министър Вигенин. „Всички български граждани, които идват законно да работят и учат във Великобритания, плащат данъци и допринасят за обществото, са добре дошли и ще бъдат добре дошли”, категоричен бе министърът по европейските въпроси на Обединеното кралство. Той увери, че каквито и реформи да предприеме Великобритания те ще бъдат прилагани на абсолютно недискриминационен признак към всички граждани на ЕС.